Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak, vücudunuzun sağlıklı kalmak ve obeziteden korunmak için yaptığı ilk savunmadır. Bağışıklığı güçlendirme konusunda akla gelen ilk düşünceler genellikle C vitamini ve çinko takviyeleri olsa da, birçok besin vücudun bağışıklık tepkisini güçlendirmede önemli bir rol oynar.
Metabolizmanızı iyileştirmek için yapmanız gereken en önemli şeylerden biri; beslenme sisteminizi yeniden gözden geçirmek. Üstelik sağlıklı beslenme denildiğinde akla gelen büyük kısıtlamalar o kadar da gerçekçi değil. Zararlı sandığımız fakat doğru tüketildiğinde oldukça faydalı olabilecek bazı atıştırmalıklar da listede yerini alıyor. İşte ayrıntılar…
TURUNÇGİLLER
Limon, portakal, greyfurt ve mandalina gibi tüm turunçgiller C vitamini açısından zengindir. Bu temel vitamin, beyaz kan hücrelerinin (kan hücrelerinin) üretimini artırır. Böylece enfeksiyonlara karşı mücadele ederken vücudunuzun metabolik kapasitesini de önemli ölçüde artırabilir.
BROKOLİ
Bu sevimli küçük ağaçlar A, C ve E vitaminleri ve lif yönünden zengin bir besin deposudur. Brokolideki vitaminler güçlü antioksidanlar olarak görev yapar ve vücuttaki zararlı serbest radikalleri nötralize ederek bağışıklık sistemini destekler.
ISPANAK
Ispanak, vücudun yeni hücreler üretmesine ve DNA'yı onarmasına yardımcı olan mükemmel bir folat kaynağıdır. Ispanak ayrıca C vitamini ve beta-karoten içerir, bu da bağışıklık sisteminin daha da sağlamlaşmasına katkıda bulunur.
PATLAMIŞ MISIR
Şaşırtıcı bir şekilde patlamış mısır, bağışıklık sistemini güçlendirici ve metabolizmayı hızlandırıcı bir beslenme sistemine faydalı olabilir. İlk olarak, lif, vitamin ve mineral içeren bir tam tahıl olması nedeniyle, bağırsak sağlığını iyileştirebilir. Böylece bağışıklık sistemini güçlendirmek için oldukça etkilidir, ancak bundan daha fazlası da vardır.
Patlamış mısır, araştırmaların oksidatif hasarı azaltabildiğini ve kardiyovasküler hastalıkları önleyebildiğini gösteren polifenoller bakımından zengindir. İlave şekerler olmadan maksimum bağışıklık sistemini güçlendirmek için, deniz tuzu ile patlatılmış mısırlar gibi sağlıklı hallerine dikkat etmek bu noktada önemli. Doymuş yağda patlatılmış ve işlenmiş tuz içeriği yüksek bir patlamış mısır, tam tersi etkiye sebep olabilir.
BADEM
Bademlerde bol miktarda bulunan E vitamini, bağışıklık hücrelerimizi hasardan koruyabilen etkileyici derecede güçlü bir antioksidandır; Sadece bir avuç badem, bağışıklık sistemini güçlendirmek konusunda günlük ihtiyacınızı büyük oranda karşılalayabilir.
ZENCEFİL
Zencefil yüzyıllardır şifalı bir kaynak olarak kullanılıyor ve doğal, tıbbi özellikleri nedeniyle övülüyor. Aynı zamanda bağışıklık sistemini doğrudan olumlu yönde etkileyebilecek antiinflamatuar ve antioksidan etkilere de sahiptir. Bu durum ise; metabolizma hızınızı da olumlu yönde etkileyebilir.
Dengeli bir bağırsak mikrobiyomu bağışıklık fonksiyonunu geliştirebilir ve bu düşüncesiz enfeksiyonlardan korunmaya yardımcı olabilir. Bu durum aynı zamanda metabolik dengenizi koruyarak çok daha hızlı bir yapıya sahip olmanıza katkıda bulunur.
YEŞİL ÇAY
Flavonoidler bağışıklık sistemini destekleyen güçlü antioksidanlardır ve yeşil çay bunlarla doludur; amino asit L-theanine, aynı zamanda T hücrelerinizdeki mikroplarla mücadele eden bileşiklerin üretimini de artırabilir. Metabolizma hızlandırıcı bu etkiler, günde bir fincan yeşil çay içerek dahi etkisini gösterebilir.