Mide ağrısı çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir ve birçok durumun habercisi olabilir. Ancak sebebinin ne olduğuna bağlı olarak tüketeceğiniz belirli gıdalarla mide ağrısını kısa sürede engellemeniz mümkündür. En belirgin yöntem su içmek olsa da bunun dışında da deneyebileceğiniz hem besleyici hem de ağrıyı kesebilecek yiyecekler bulunmaktadır.
Mide rahatsızlığının kısa süreli veya akut nedenleri arasında gıda zehirlenmesi ve viral gastroenterit bulunur. Akut mide rahatsızlığının semptomları tipik olarak mide bulantısı, kusma ve ishali içerebilir.
Mide rahatsızlığının daha uzun vadeli veya kronik nedenleri arasında hassas bağırsak sendromu ve iltihaplı bağırsak hastalıkları (IBD) yer alabilir. Semptomlar diyare, kabızlık, gaz veya şişkinliği içerebilir.
Bazı yiyecekler mide rahatsızlığı semptomlarını kötüleştirebilirken, diğerleri onları hafifletmeye yardımcı olabilir. Mide rahatsızlığı yaşarken ne yemeniz ve nelerden kaçınmanız gerektiğini bu yazıda bulabilirsiniz.
MİDE AĞRISINI KESEN YİYECEKLER
SIVILAR
Bir kişi ishal veya kusma yoluyla çok fazla sıvı kaybedebilir. Dehidrasyonu önlemek için kaybedilen sıvıları ve elektrolitleri yenilemeleri gerekecektir. Doktorlar bazen mide rahatsızlığını gidermek için kısa süreli berrak sıvı diyetler önermektedir. Mideyi daha fazla rahatsız etmeden su ve elektrolitlerin yenilenmesine yardımcı olabilecek bazı sıvı gıdalar ise şöyledir;
ET SUYU
Kemik suyu amino asit glutamin içerir. 2017 yılında yapılan bir araştırma, glutaminin bağırsak bariyerini (IB) korumada rol oynadığını belirtmektedir. IB, vücudu zararlı patojenlerden ve toksinlerden korumaya yardımcı olur.
ELMA PÜRESİ
Elmalar, polifenol adı verilen antioksidanlar içerir. 2015 tarihli bir incelemeye göre, polifenoller, IBD'lerle ilişkili iltihabı hafifletmeye yardımcı olabilir. İncelemeye göre, diyet polifenolleri aşağıdakilere yardımcı olabilir:
Bu hafif yiyecekler mideye karşı naziktir, bu nedenle daha fazla mide rahatsızlığını önlemeye yardımcı olabilirler.
ZENCEFİL
Zencefil mide bulantısı hissi ile savaşmaya yardımcı olabilir. Bir kişi taze zencefili dilimleyerek veya rendeleyerek ve sıcak su ekleyerek zencefil çayı yapabilir. Karışımı yudumlamak, mide rahatsızlığının giderilmesine yardımcı olabilir. Zencefil ayrıca IBD'leri hafifletmeye yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.
2019 yılında yapılan bir araştırma, günlük zencefil takviyelerinin bir IBD formu olan ülseratif kolitli katılımcılar üzerindeki etkilerini araştırdı. 12 hafta boyunca, hafif ila orta derecede ülseratif koliti olan katılımcılar, günde 2 gram (g) zencefil takviyesi veya bir plasebo aldı.
Çay yapmak için kurutulmuş rezene tohumlarını suda kaynatın, yemek pişirirken rezene yağı kullanın veya rezene tozunu suyla karıştırın. Mide ağrısını gidermek için tohumları da tüketebilirsiniz.
PAPATYA ÇAYI
Bitki çaylarının çoğu, mide-bağırsak sıkıntısını azaltmada yardımcı olur, ancak papatyanın anti-inflamatuar özellikleri, mide rahatsızlığını yatıştırmada onu akıllıca bir seçim haline getirir.
Çaydaki sakinleşmeye ve uyumaya yardımcı olan aynı mekanizmalar, mide sorunlarını gidermek için de etkili olmaktadır.
YOĞURT
Sürekli mide ağrısı yaşıyorsanız ve bunu belirli bir şeye bağlayamıyorsanız, bu, bağırsaklarınızda bazı probiyotikleri, yani iyi bakterileri kaçırdığınız anlamına gelebilir.
PATATES
Patates sadece sindirimi kolay ve vücudunuza yakıt sağlayan basit karbonhidrattır. Pirinç, tost ve sade patates , vücuttaki fazla suyu emerek ishal semptomlarına yardımcı olabilir. Bu da ishalin neden olduğu karın ağrısını giderir.
HURMA
Genel olarak meyveler, kabızlık kaynaklı karın ağrısını gidermede etkilidir. Yüksek lif ve su içeriği, vücudun yeniden su kazanmasına ve tuvalete çıkmanın kolaylaşmasına yardımcı olur. Hurma, üzüm ve papaya, yüksek çözünmez lif içeriği nedeniyle özellikle yararlıdır. Bu meyvelerdeki lif suda çözünmediği için kabızlık tedavisinde etkildir.
MİDE AĞRISINA NEDEN OLAN YİYECEKLER
Midemiz, pek çok nedenle ağrıya neden olabilecek karmaşık bir organdır. Yiyecekler bazen mide ağrısına yol açabilir. İşte bazı yiyecekler ve içeceklerin mide ağrısına neden olabilen yaygın nedenleri:
Aşırı yağlı veya yağlı yiyecekler: Ağır yağlı yiyecekler, midenizin sindirim sürecini yavaşlatabilir ve mide ağrısına yol açabilir.
Baharatlı yiyecekler: Baharatlı yiyecekler, mide asidini artırabilir ve mide duvarını tahriş edebilir. Bu da mide ağrısına yol açabilir.
Asitli içecekler: Gazlı içecekler, turunçgiller ve kafeinli içecekler gibi asitli içecekler, mideyi tahriş edebilir ve mide ağrısına neden olabilir.
Kafein: Kafein, mide asidinin salgılanmasını artırabilir ve mide ağrısına neden olabilir. Kahve, çay, çikolata gibi kafein içeren yiyecekler ve içecekler mide ağrısına yol açabilir.
Çok sıcak veya çok soğuk yiyecekler: Aşırı sıcak veya soğuk yiyecekler mide duvarını tahriş edebilir ve mide ağrısına yol açabilir.