Yıllardır büyük bir hata yapıyoruz! Her gün milyonlarca kişi severek tüketiyor ama kimse bu gerçeği bilmiyor. Kabuklarını soyup çöpe attığınız muzlar aslında sizi hasta edebilir! Uzmanlar yıllardır uyarıyor ama çoğumuz göz ardı ediyoruz. Peki, bu meyvede gizlenen tehlike ne? İşte sağlığınızı korumak için bilmeniz gereken o şaşırtıcı detay…
Muz, meyve kasemizin vazgeçilmezidir. Her gün milyonlarca insan bu besleyici meyveyi afiyetle tüketiyor. Ancak uzmanlar, muz tüketiminde göz ardı edilen çok önemli bir hijyen adımına dikkat çekiyor: Muzu yemeden önce yıkamak. Peki, kabuğunu soyup çöpe attığımız bir meyveyi neden yıkamalıyız?
Muz kabuğu kalın ve sağlam görünebilir. Bu yüzden çoğu kişi, kabuk soyulduktan sonra doğrudan muzun tüketilmesinde bir sakınca olmadığını düşünür. Ancak Uluslararası Gıda Bilgi Konseyi'nden Gıda Teknolojisi Uzmanı Dr. Tamika Sims'e göre bu yanlış bir alışkanlık. Sims, "Kabuklu olsa bile her meyve temiz, akan suyla yıkanmalı. Kabuğunu atacak olsanız bile bu adımı atlamamalısınız." diyor.
Kabuğun üzerinde bulunan kir, bakteri veya pestisitler, muz soyulurken ya da elde tutulurken doğrudan meyvenin içine veya elden ağıza geçebilir.
Aşağıdaki gruplar yıkanmamış meyvelerden kaynaklı enfeksiyonlara karşı daha savunmasızdır:
Healthline'a göre muz üretiminde yaygın olarak pestisit kullanılmaktadır. Bu kimyasallar; otizm, kanser, tansiyon, diyabet ve demans gibi birçok sağlık sorunuyla bağlantılı olabilir.
Muz yıkamak oldukça basit bir işlemdir:
Eğer daha da hijyenik olmak isterseniz, özellikle kabuğu pütürlü meyvelerde (örneğin avokado) yumuşak bir meyve fırçası kullanabilirsiniz.
Muz kabuğu soyulsa bile, yüzeyinde bulunan kir ve mikroorganizmalar sizinle temas edebilir. Bu nedenle, diğer meyve ve sebzelerde olduğu gibi muz da yıkanmalıdır. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için bu hijyen adımı oldukça önemlidir.