Tükettiğimiz yiyecekler sağlığımız üzerinde oldukça büyük bir öneme sahiptir. Organlarımızın iyi çalışması da beslenme alışkanlıklarımıza doğrudan bağlıdır. Eğer daha sağlıklı ve güçlü organlara sahip olmak istiyorsak özellikle tüketmemiz gereken belirli gıdalar vardır. Yapılan araştırmalar belirli meyve, sebze, sağlıklı yağ ve protein kaynakları dahil olmak üzere birçok gıdanın iltihabı azalttığı, bağışıklık fonksiyonunu güçlendirdiği, iyileşmeyi desteklediği ve sağlıklı olmak için gerekli yakıtı sağladığı gösterilmiştir. Bu yiyecekleri tüketerek sağlığınızı tavan yaptırmanız mümkün.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Lahana, ıspanak, roka ve pazı gibi yapraklı yeşil sebzeler, iltihabı azaltan, bağışıklık fonksiyonunu artıran ve yara iyileşmesini iyileştiren besinlerle doludur. Bu da onları organları daha iyi hale getirmek için mükemmel bir seçim haline getirir.
Yapraklı yeşillikler, tümü bağışıklık fonksiyonu ve genel sağlık için gerekli olan C vitamini, manganez, magnezyum, folat ve provitamin A bakımından yüksektir.
Dahası, C vitamini yara iyileşmesi için gereklidir ve ameliyattan sonra da iyileşirken yapraklı yeşillikleri iyi bir seçim haline getirir.
YUMURTA
Bir iyileşme sürecinde organların sağlıklı çalışması için, vücut ağırlığının kilogramı başına günlük alınması gereken miktardan 0,8 gram daha fazla protein alınması gerekmektedir.
The American Society for Enhanced Recovery, ameliyat gibi bir süreçten sonra vücut ağırlığının kilogramı başına 1,5–2 gram protein önermektedir. Bu, 68 kiloluk bir kişi için 105-135 grama eşittir.
Dahası, araştırmalar omega-3 yağlarının ek formda alındığında yara iyileşmesini destekleyebileceğini, bağışıklık tepkisini artırabileceğini ve iltihabı azaltabileceğini gösteriyor.
Ayrıca, sadece 85 gram yabani yakalanmış somon, iltihabı ve bağışıklık tepkisini düzenleyen bir mineral olan selenyum için günlük ihtiyaçlarınızın% 70'inden fazlasını sağlar.
Ayrıca antienflamatuar, antiviral ve bağışıklık destekleyici etkiler sağlamanın yanı sıra bu meyvelere canlı renklerini veren bitki pigmentleri olan antosiyaninler gibi antioksidanları da içerirler.
KURUYEMİŞ VE TOHUMLAR
Badem, ceviz, fındık ve ay çekirdeği gibi kuruyemişler ve tohumlar, organlarınızı ve vücudunuzu beslemek için mükemmel bir seçimdir. Bu besinler bitki bazlı protein, sağlıklı yağlar ve iyileşmeyi destekleyen vitamin ve mineraller sağlar.
BEYAZ ET
Proteinin yapı taşları olan spesifik amino asitler, yara iyileşmesinde ve bağışıklık fonksiyonunda önemli roller oynar.
Tavuk ve hindi dahil kümes hayvanları, iyileşmeye ve iyileşmeye yardımcı olabilecek iki amino asit olan glutamin ve arginini paketler.
Glutamin, hastalık ve yaralanma gibi stres zamanlarında hücresel koruma sağlarken, arginin kollajen üretimine ve yara iyileşmesine yardımcı olur.