Dünyanın her bölgesinde üretilen ve birbirinden farklı besinler arasında bazıları var ki; adeta birçok derde şifa oluyor. Bunlardan biri de Çin'de ve Güneydoğu Asya'da popüler olan bir meyve. Yoğun bir vitamin içeriğine sahip bu besin; aynı zamanda antioksidanlar yönünden de zengin. İşte şifa kaynağı o besin…
Liçi, tropikal bir meyve olarak dünyanın alt tropikal bölgelerinde yetişir. Pembe-kırmızı dış katmanına sahiptir.
Tüketilmeden önce bu katman çıkarılır ve içerisindeki beyaz renkte lif dokusu tüketilir. Merkezde ise; koyu renkli bir çekirdeği çevreler.
100 gram liçide;
Taze veya kurutulmuş tek bir liçi 1,5-1,7 gram karbonhidrat içerir.
Liçi zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Liçi 100 g'da 72 mg C vitamini içerir. En yoğun C vitaminine sahip meyvelerden biri olarak yaklaşık olarak günlük ihtiyacın %9'unu karşılayabilir. 1 fincanlık bir porsiyon %151'ini sağlar.
Polifenol oranı bazı meyvelere nazaran daha yüksektir, bununla birlikte bir kap liçi meyvesi günlük kalori ihtiyacı 2000 kalori olan bir insanın çinko ihtiyacının %14'ünü, fosfor ihtiyacının %9'unu, potasyum ihtiyacının %6'sını karşılar.
Aynı zamanda iyi bir bakır kaynağı olan bu meyve, farkında olmadan önemli bir mineral olan bakırı desteklemeyi mümkün kılar.
Zengin potasyum kaynağı olması ise; kalp - damar sağlığını koruyabilir, tansiyon riskine karşı koruyucu bir etki sunabilir.
Rutin: Kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabilecek bir flavonoiddir.
Beslenme sistemine çeşitli meyve ve sebzeleri dahil etmek sağlığınızı iyileştirebilir ve çeşitli kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir.
Liçi, potasyum, bakır, C vitamini, epikateşin ve rutin gibi birkaç sağlıklı mineral, vitamin ve antioksidan içerir. Bunlar kalp hastalığı, kanser ve diyabete karşı korunmaya yardımcı olabilir.
Hayvan çalışmaları ayrıca liçi özünün karaciğer kanseriyle savaşmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.