Sabah kahvaltısında ne yediğiniz, gün boyu kendinizi nasıl hissedeceğinizi ve sağlığınızın gidişatını doğrudan etkiliyor. Üstelik düşünce sisteminiz bile sabah yediğiniz yiyeceklere göre şekilleniyor. Psikiyatrist Daniel G. Amen, sabahları tüketilmemesi gereken yiyecekleri sıraladı ve tüketildiğinde beyinde oluşan etkilerinden bahsetti.
Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu söylemini siz de muhakkak duymuşsunuzdur. İşte bu öğünün sağlık açısından önemli olması için saatinden ziyade neyi yediğiniz çok daha önemli.
Nörologlara göre, bazı yiyecekler beyninize güçlü destek sağlarken bazı yiyecekler de enerjinizi sömürebilir hatta ruh halinizi bozabilir. Odak problemi yaşıyorsanız sabahları ne yediğinize göz atmanızda fayda var…
KAHVALTIDA YEMEMENİZ GEREKENLER
Psikiyatrist Daniel G. Amen' göre sabah yiyebileceğiniz bazı yiyecekler, sizi olduğunuzdan daha yorgun ve depresif bir hale getirebilir. Gününüzü iyi geçirmek için yediklerinize göz atın.
Dr. Amen, bu besinlerin kan şekerini hızla yükselttiğini belirterek sözlerine şöyle devam ediyor: "Ardından pankreasınız bunu fark ediyor ve 45 dakika sonra beyniniz tabiri caizse çamurlaşıyor."
"Tatlandırılmış içecekler, işlenmiş etler ve işlenmiş unlu mamuller gibi yüksek glisemik indeksli gıdalarla dolu bir beslenme düzeninin, çeşitli araştırmalar yoluyla depresyon riskini artırdığı görülmüştür," diye ekliyor Dr. Amen.
Yapılan araştırma sonucunda; ruh sağlığı bozukluğu (depresyon dahil) veya madde bağımlılığı öyküsü olmayan yaklaşık 70.000 kadının verilerini toplayan ve analiz eden araştırmacılar, rafine karbonhidrat içeriği yüksek, yüksek glisemik diyetle beslenen kişilerde depresyon riskinin arttığını tespit ettiler.
Öne çıkan son bilimsel araştırmalar; şekerli atıştırmalıkların ruh hali üzerinde olumlu bir etkisi olmadığını, hatta tam tersine olumsuz etkileri olabileceğini gösteriyor.
2017'de yayınlanan bir çalışma, yüksek şekerli beslenmenin duygu durum bozukluğunu yükselttiğini ortaya koydu.
2019'da yapılan daha yeni bir çalışma ise, doymuş yağların ve eklenmiş şekerlerin düzenli tüketiminin, 60 yaş üstü yetişkinlerde daha yüksek anksiyete duygularıyla ilişkili olduğunu buldu.