Uzmanlar, önemli bir süper besinin sabah saatlerinde tüketilmesinin önemine dikkat çekiyor. Günlük C vitamini ihtiyacının tamamını karşılayan bu besin, düşük kan basıncından atletik performansa kadar birçok fayda sağlıyor.
Uzmanlar tarafından "süper gıda" olarak nitelendirilen pancar, içerdiği zengin besin değerleriyle dikkat çekiyor. Yapılan araştırmalar, özellikle sabah saatlerinde tüketilen pancarın vücut için maksimum fayda sağladığını ortaya koyuyor.
Araştırmalar, pancarın kan basıncını düşürmede etkili olduğunu gösteriyor. Özellikle çiğ pancar ve pancar suyunun, hem sistolik hem de diyastolik kan basıncı seviyelerini önemli ölçüde düşürdüğü belirlendi.
Pancarlar tabağınıza canlı bir renk getirmenin yanı sıra oldukça besleyicidir ve birçoğu tıbbi özelliklere sahip olan temel vitaminler, mineraller ve bitki bileşikleri ile doludur.
DÜŞÜK KALORİ YÜKSEK BESİN DEĞERİ İÇERİR
Pancarlar etkileyici bir besin profiline sahiptir. Kalorileri düşük ancak değerli vitamin ve mineraller açısından zengindir. Aslında, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin hemen hemen hepsinden biraz içerirler.
İşte 100 gram haşlanmış pancarda C vitaminine ek olarak bulunan besin maddelerinin bir özeti:
Pancarlar, büyüme, gelişme ve kalp sağlığında önemli bir rol oynayan bir vitamin olan folat açısından özellikle zengindir. Ayrıca kemik oluşumunda, besin metabolizmasında, beyin fonksiyonunda ve daha fazlasında rol oynayan iyi miktarda manganez içerirler.
Ayrıca, enerji üretimi ve belirli nörotransmitterlerin sentezi için gerekli olan önemli bir mineral olan bakır açısından da zengindirler.
KAN BASINCINI DENGELER
Pancarlar, kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olan yüksek kan basıncı seviyelerini düşürme yetenekleri açısından incelenmiştir. Aslında, bazı çalışmalar pancar suyunun hem sistolik hem de diyastolik kan basıncı seviyelerini önemli ölçüde düşürebileceğini göstermektedir.
Pancarlar ayrıca harika bir folat kaynağıdır. Araştırmalar karışık sonuçlar ortaya koysa da, birkaç çalışma folat alımınızı artırmanın kan basıncı seviyelerini önemli ölçüde düşürebileceğini öne sürüyor.
Ancak, pancarın kan basıncı üzerindeki etkisinin yalnızca geçici olduğunu unutmayın. Bu nedenle, uzun vadede kalp sağlığı yararlarını deneyimlemek için bunları düzenli olarak tüketmeniz gerekir.
İLTİHAPLA MÜCADELEDE ETKİLİDİR
Pancarlar, bir dizi iltihap önleyici özelliğe sahip betalain adı verilen pigmentler içerir. Kronik iltihaplanmanın obezite, kalp hastalığı, karaciğer hastalığı ve kanser gibi durumlarla ilişkilendirildiği için bu, sağlığın çeşitli yönlerine fayda sağlayabilir.
Pancar suyu ve özütünün ayrıca toksik, yaralanmaya neden olan kimyasallar enjekte edilen farelerde böbrek iltihabını azalttığı gösterilmiştir.
SİNDİRİM SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR
Bir fincan pancar 3,4 gram lif içerir ve pancarı iyi bir lif kaynağı yapar. Lif sindirimi atlar ve kolona gider, burada dost bağırsak bakterilerini besler ve dışkıya hacim kazandırır.
Bu, sindirim sağlığını destekleyebilir, sizi düzenli tutabilir ve kabızlık, inflamatuar bağırsak hastalığı (IBS) ve divertikülit gibi sindirim rahatsızlıklarını önleyebilir.
Özellikle pancarların, karar verme ve çalışma belleği gibi daha yüksek düzeyde düşünme ile ilişkili bir alan olan beynin ön lobuna kan akışını iyileştirdiği gösterilmiştir.
Ayrıca, tip 2 diyabetli kişilerde yapılan eski bir çalışma, bilişsel işlev testi sırasında tepki süresinin, 2 hafta boyunca günde 250 mL pancar suyu tüketenlerde kontrol grubuna kıyasla %4 daha hızlı olduğunu bulmuştur.
KANSER KARŞITIDIR
Pancar, betain, ferulik asit, rutin, kaempferol ve kafeik asit dahil olmak üzere kanserle savaşan özelliklere sahip birkaç bileşik içerir. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, test tüpü çalışmaları pancar özütünün kanser hücrelerinin bölünmesini ve büyümesini yavaşlatabileceğini göstermiştir.
Diğer birkaç çalışma, daha yüksek kan betain seviyelerine sahip olmanın kanser geliştirme riskinin daha düşük olmasıyla ilişkili olabileceğini bulmuştur.
ENERJİ ALIMINI DENGELER
Pancarlar, onları dengeli bir diyete harika bir katkı sağlayabilecek birkaç besin özelliğine sahiptir. Öncelikle, yağ ve kalorileri düşük ancak su oranları yüksektir ve bu da enerji alımınızı dengelemenize yardımcı olabilir. Bu kök sebze gibi düşük kalorili yiyeceklerin alımını artırmak da kilo kaybıyla ilişkilendirilmiştir.