Sabah kahvaltılarından doyurucu öğünlere vazgeçilmez besin maddesi yumurtanın ne denli büyük bir şifa kaynağı olduğu yüzyıllardır biliniyor. Peki yumurtayı nasıl pişirdiğinize göre adeta zehre dönüştürebileceğinizi biliyor muydunuz? İşte kanser riskini tetikleyen yumurta pişirme yöntemi!
Yumurta, her yaştan birey için doğru gelişim ve beslenme planlarının vazgeçilmez temel kaynaklarından biri. Fakat sağlıklı olmak isterken bunu zehre dönüştürmemek birkaç adıma dikkat etmek gerekiyor.
Yanan yumurtaların kalp problemleri ve kanser riskini artırabileceği uyarısı yapıldı. Uzun süre yaklaşık 177°C üzerinde pişirilen yumurtalar, iltihaplanma ve arterlerin kalınlaşmasıyla bağlantılı kimyasallar olan oksisteroller yayabilir.
Bu kimyasallar, diyet kolesterolünün yüksek sıcaklıklarda uzun süre pişirilmesiyle oluşur. Kızarmış yumurtalar gibi aşırı pişirilmiş yumurtalar, bu kimyasalları üretme riski taşır.
Yumurtalar, protein, amino asitler ve beyin sağlığı için önemli besin maddeleri olan kolin açısından zengin besinlerdir.
Ayrıca, HDL kolesterolü (iyi kolesterol) bakımından zengindir ve bu, vücudun fazla yağları atmasına yardımcı olarak kalp hastalığı riskini azaltabilir.
Oksisterollerle ilgili araştırmalar, yumurtaların faydalarına kıyasla sınırlıdır. Luk, yüksek sıcaklıkta HDL kolesterolün aşındığında oksisteroller oluşturabileceğini belirtiyor.
2017'deki bir başka araştırma, oksisterollerin LDL (kötü) kolesterolle bağlanarak arterlerde zararlı plak birikimine yol açtığını tespit etti.
Yüksek sıcaklıkta pişirilen yumurtaların oksisterol oluşturma olasılığı daha yüksektir. Aşırı pişirilmiş yumurtalar, yüksek sıcaklıkta beş dakikadan fazla pişirildiğinde genellikle aşırı pişmiş kabul edilir.
Oksisterol riskini azaltmak için, Luk, düşük sıcaklıklarda pişirilebilen yumurta çeşitlerini, örneğin çırpılmış yumurtaları ve omletleri tercih etmeyi öneriyor.