Yaz aylarında havaların ısınması ile birlikte gıda güvenliği de en önemli konulardan biri haline geliyor. Özellikle kendi mutfağımızda farkında olmadan yaptığımız bazı hatalar gıdaların hızla bozulması gibi durumlara yol açabiliyor. Örneğin elma ve armut başta olmak üzere her meyveyi yan yana getirmeyerek bu durumun önüne geçebiliriz. Peki bunun ardındaki sebep ne? Gelin birlikte bakalım.
Elma ve armutlar, sıcak ortamlarda hızla yumuşar ve bozulur. Bu nedenle, bu meyveleri buzdolabında saklamak tazeliklerini korumaları adına en güvenilir yoldur.
Buzdolabının sebze-meyve bölmesi, bu meyveler açısından ideal sıcaklık ve nem oranı sunduğundan bu alanda saklamak ideal olacaktır.
BU SICAKLIK 2-4 HAFTA KADAR TAZE TUTUYOR
Genellikle 0-4°C arasındaki bir sıcaklık, elma ve armutlarınızın 2 ila 4 hafta boyunca taze kalmasını sağlar. Ancak buzdolabında saklarken de dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunuyor.
Nemli meyveler, küf ve bakteri oluşumuna davetiye çıkarabilir. Ek olarak, meyveleri buzdolabına yerleştirirken üst üste yığmaktan ve çok sıkıştırmaktan kaçınmalısınız.
ETİLEN GAZI SALGILIYORLAR
Elmalar, doğaları gereği etilen gazı salgılarlar. Bu gaz, diğer meyvelerin olgunlaşma sürecini hızlandırır ve armut gibi hassas meyvelerin daha hızlı yumuşayarak olgunlaşmasına neden olabilir.
Bu sebeple, elma ve armutlarınızı birbirinden ayrı bölmelerde saklamak iki meyve için de daha iyi olacaktır.
Etilen gazının etkisini en aza indirmek için, elmalarınızı mümkünde diğer yalnızca armutlardan değil meyve ve sebzelerden de uzak tutmanız gerekmektedir.
Muz ve avokado gibi etilen gazına duyarlı diğer yiyecekler de elmalardan olumsuz etkilenebilir. Bu küçük ama etkili önlem, meyvelerinizin uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
BİRBİRLERİNİ ÇÜRÜTÜYORLAR
Bir elma veya armut yumuşamaya başladıysa, bu durum diğer meyveleri de hızla etkileyebilir. Bozulmaya başlayan bir meyve kendisiyle birlikte diğer meyvelerin de bozulmasını sağlayabilir. Bu nedenle, meyvelerinizi düzenli olarak kontrol etmeli ve yumuşamaya başlayan meyveleri diğerlerinden ayırmalısınız.
AYNI YÖNTEMİ HIZLI OLGUNLAŞTIRMAK İÇİN DE KULLANABİLİRSİNİZ
Meyve olgunlaşma hormonu olarak bildiğimiz etilen, rengi ve kokusu olmayan bir gazdır. Elma ve muz gibi bazı meyveler, bu gazı diğer meyvelerden daha çok salgılayarak hızlı olgunlaşırlar. Doğaları gereği salgıladıkları etilen gazı sayesinde yalnızca kendileri değil aynı zamanda çevrelerindeki meyvelerin de hızla olgunlaşmasını sağlarlar.
Etilen gazını en fazla üreten meyvelerden olan muz ve elma, avokadolar ile aynı ortamda bulundurulduğunda avakadoların olgunlaşma hızını 2 katına çıkaracaktır.