Eve yorgun döndüğümüz günlerde yemek pişirmek, oldukça zor bir hal alabilir. Böyle zamanlarda elimiz hep en kolay hazırlayabileceğimiz yemeklere gider. Özellikle son zamanların en çok tercih edilen yemek pişirme aleti olan Airfryer böyle günlerde kurtarıcı olabilir. Ancak, her yemek için pratik bir çözüm gibi görünüyor olsa da belirli yiyecekleri bu mutfak aletiyle hazırlamak kötü sonuçlara neden olabilir. İşte airfryer'da pişirdiğinizde yangına neden olabilecek yiyecekler.
Son dönemin en popüler mutfak aletleri arasında yer alan Airfryer, birçok evde yerini almış durumda. Klasik ev aletlerine göre çoğu yiyeceği pratik ve hızlı hale getirmesi ile bu mutfak eşyasına sürekli elimiz gidiyor. Ancak, her yiyeceği pişirmek için uygun olmayan bu ürün, aynı zamanda yanlış şekilde kullanıldığında yangın çıkması gibi tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor.
Konu yemeklere lezzet katmak olunca, mutfağımızın vazgeçilmezi olan baharatlara yöneliriz. Et, balık veya sebze gibi yiyecekleri pişirmeden önce baharatlamak çoğumuz için bir rutin haline gelmiş olsa da, uzmanlar airfryer kullanırken yiyeceklerin aşırı derecede baharatlanması halinde yangın tehlikesi oluşturabileceğini açıkladı.
BU ÜRÜNLER YANGINA NEDEN OLUYOR
Baharatlar ve marine soslar, yemeklerde aşırı derecede kullandığında makinenin tıkanmasına neden olabilir. Airfryer'ın önemli parçalarının tıkanması durumu cihazın bozulmasına veya en kötü sonuca, yangın çıkmasına neden olabilir.
ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?
Uzmanlar, bu durumu önlemek için yiyeceklerin airfryer'a oldukça küçük şekilde ve yeterli olacak seviyede yağ ve tuzla pişirilmesini öneriyor.
Bir başka önemli detay da yiyeceklerin pişirme süresini doğru ayarlamak. Her yiyeceğin pişme süresi farklı olduğundan, airfryer'da pişirirken bu sürelere özen göstermek sizler için daha sağlıklı ve güvenli olacaktır.
YANGIN ÇIKARMA İHTİMALİ YÜKSEK YİYECEKLER
1. Brokoli veya yumuşak sebzeler, airfryer'da pişirme süresine dikkat edilmezse hızla kuruyup yanabilir. Bu durum, hem yemeğinizin lezzetini etkiler hem de airfryer'ın bozulmasına veya yangın riskine neden olur.
2. Bütün tavuk veya bütün et parçaları, airfryer'da pişirmesi zor yiyeceklerdir. Küçük yiyecekleri eşit seviyede pişirirken büyük yiyecekleri pişirmekte zorlanır. Ayrıca, büyük yiyecek parçalarını tek parça halinde airfryer'da pişirmeye çalışmak cihazın hava akışını engelleyerek yangın riskini artırır.
3. Yoğun soslu yiyecekler, sosun airfryer içinde yayılmasına neden olur ve soslar yağ ve şeker içerdiğinden cihazın ısısıyla birlikte yangın çıkmasına neden olabilir.
4. Çok yağlı yiyecekler, pişirilirken airfryer'da duman çıkmasına neden olabilir. Yüksek sıcaklığa maruz kalan yağlar, yangın riskini artırabilir.