Roza
  • YAŞAM
  • SAĞLIK
  • GÜZELLİK
  • YEMEK TARİFLERİ
  • ASTROLOJİ
Roza Galeri Roza Yaşam Buzdolabınızı böyle kullanıyorsanız dikkat! Bakteri yuvasına dönüşebilir…

Buzdolabınızı böyle kullanıyorsanız dikkat! Bakteri yuvasına dönüşebilir…

Mutfakta, yiyeceklerimizin daha uzun ömürlü olması için buzdolabı kullanırız. Kalan yemekleri ertesi güne saklamak, kahvaltılıklarımızı ve sebzelerimizi muhafaza etmek açısından oldukça kullanışlı olan buzdolapları, ürünleri belirli bir soğuklukta tutarak küflenmesini ve bozulmasını önler. Ancak, buzdolabının belirli bir sıcaklığı geçmesi tehlikelidir. Buzdolabını adeta bakteri yuvası haline getiren bu davranışlar hem sizin hem de yiyeceklerinizin sağlığını bozar. Peki hangi ürünü hangi bölmede muhafaza etmeliyiz? İşte detaylar…

Giriş Tarihi: 03.06.2025 14:25
PAYLAŞ
Buzdolabınızı böyle kullanıyorsanız dikkat! Bakteri yuvasına dönüşebilir…

Buzdolabının asıl amacı yiyecekleri bozulmadan ve potansiyel hastalıklara neden olmadan daha uzun süre saklamaktır. Ancak, bilim insanları, yaptıkları araştırmalar ile buzdolabını bakteri yuvasına dönüştüren basit hataları ortaya çıkardı. Bu davranışlar farkında olmadan sağlığınızı tehlike atarken aynı zamanda buzdolabınızın da performansını da olumsuz etkiliyor.

Buzdolabınızı böyle kullanıyorsanız dikkat! Bakteri yuvasına dönüşebilir…

YANLIŞ KULLANIM SONUCUNDA BUZDOLABINIZDA BU BAKTERİ OLUŞABİLİR

Uzmanlar, buzdolabınızın sıcaklığındaki basit bir dikkatsizliğin içeride Listeria gibi zararlı bakterilerin büyümesini teşvik edebileceğini ve farkında olmadan sağlığınızı tehlike atabileceğinizden bahsetti.

Buzdolabınızı böyle kullanıyorsanız dikkat! Bakteri yuvasına dönüşebilir…

İdeal olarak buzdolabınızın soğukluğu gıda güvenliğini sağladığından 0 °C ila 5 °C derece arasında olması gerekir. Ancak bu sıcaklık derecesi her evde sağlanmadığından sağlığınız tehlikeye girebiliyor.

Buzdolabınızı böyle kullanıyorsanız dikkat! Bakteri yuvasına dönüşebilir…

Sıcaklık çok fazla artığında, bakteriler elverişli bir ortam bulur. Uzmanlar, bu durumda dikkate alınması gereken unsurun buzdolaplarının her bölmede aynı sıcaklıkta olmaması gerektiğini ve bazı alanların diğerlerinden daha soğuk olması gerektiğini söylüyor.

Buzdolabınızı böyle kullanıyorsanız dikkat! Bakteri yuvasına dönüşebilir…

Buzdolabının arka kısmı genellikle soğuk hava dolaşımının sağlanması ve kompresörün bulunduğu yer olması nedeniyle daha buzdolabı kapısından daha soğuk olur. Bu nedenle uzmanlar, süt gibi ürünlerin bu alana konulmasının yaygın bir hata olduğunu belirtiyor.

Buzdolabınızı böyle kullanıyorsanız dikkat! Bakteri yuvasına dönüşebilir…

Araştırmacı uzmanlar tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, buzdolabının her santimetrekaresinde ortalama olarak 11,4 milyon bakteri yaşıyor.

Buzdolabınızı böyle kullanıyorsanız dikkat! Bakteri yuvasına dönüşebilir…

Gıda teknolojisti ve beslenme uzmanı olan Beatriz Robles, " Açıklığa kavuşturulması gereken ilk şey, buzdolabı sıcaklıklarının mikroorganizmaları yok etmediği, sadece büyümelerini yavaşlattığıdır." sözlerini söyledi.

Buzdolabınızı böyle kullanıyorsanız dikkat! Bakteri yuvasına dönüşebilir…

Ek olarak sözlerine, "Listeria monocytogenes gibi bazı bakteriler 5ºC''lik sıcaklıklarda çoğalabilir. 5ºC ile 60ºC arasındaki sıcaklıklara tehlike bölgesi adı verildiğinden bu mikroorganizmaların çoğalmasını önlemek için buzdolabını bu sıcaklık derecesinin altında tutmanız önerilir." diyerek devam etti.

Buzdolabınızı böyle kullanıyorsanız dikkat! Bakteri yuvasına dönüşebilir…

BUZDOLABININ ISINMASINI DURDURMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Buzdolabının kapağını sık sık açmak veya uzun süre açık bırakmak cihazın içindeki sıcaklığın artmasına neden olduğundan, aradığınız ürünü hızlıca bulabilmek için buzdolabınızın içerisini iyi organize etmeniz gerekir. Böylece kapağının daha kısa bir süre açık kalmasını sağlayarak buzdolabınızın ısınmasını engelleyebilirsiniz.

Buzdolabınızı böyle kullanıyorsanız dikkat! Bakteri yuvasına dönüşebilir…

Ayrıca iyi bir önlem olarak, alanın en az dörtte birini hava dolaşımı için boş bırakmak soğuk havanın içeride rahatça dolaşmasını sağlayacağından ısınmasını engelleyecektir.

Buzdolabınızı böyle kullanıyorsanız dikkat! Bakteri yuvasına dönüşebilir…

Domates, soğan veya patates gibi gıdaları buzdolabınızın dışında saklamak da bu konuda faydalı olacaktır.

Buzdolabınızı böyle kullanıyorsanız dikkat! Bakteri yuvasına dönüşebilir…

Soğuk alan birçok bakterinin büyümesini yavaşlatsa da, Listeria gibi bazı bakteriler bu duruma direnç gösterebilir ve çoğalabilirler. Bu mikroorganizmalar özellikle hamile kadınlar ve yaşlı bireyler için önemli bir risk oluşturur. Bu nedenle buzdolabınızın ısınmasını önlemek için dikkatli davranmanız gerekir.

Buzdolabınızı böyle kullanıyorsanız dikkat! Bakteri yuvasına dönüşebilir…

YÜKSEK RİSKLİ GIDALAR VE BUZDOLABI BÖLMELERİ

Robles, "Bunların hepsi pişirme veya başka herhangi bir işleme gerek duymadan tüketilebilen yiyeceklerdir. Pişmiş veya salam gibi dilimlenmiş etler, çiğ süt ile yapılmış süt ürünleri, pişmiş deniz ürünleri, soslu salatalar, soğuk tüketilebilen hazır yemekler…" diyerek buzdolabında saklanırken bazı yiyeceklerin genel olarak daha fazla risk taşıdığını belirtti.

Buzdolabınızı böyle kullanıyorsanız dikkat! Bakteri yuvasına dönüşebilir…

İtalya'da yürütülen bir araştırmaya göre, buzdolabındaki bakterilerin çoğunun iç duvarlarda olduğu ve patojenik bakteri türlerinin %61'inin buzdolabının alt kısmında bulunduğunu ortaya çıkardı.

Buzdolabınızı böyle kullanıyorsanız dikkat! Bakteri yuvasına dönüşebilir…

Farklı depolama alanları ile ilgili olarak İtalyan araştırmacılar, mikrobiyal floranın çoğunun, meyve ve sebzelerin genellikle saklandığı buzdolabının alt kısmında yoğunlaştığını belirtiyor.

Buzdolabınızı böyle kullanıyorsanız dikkat! Bakteri yuvasına dönüşebilir…

Robles, yiyecekleri doğru şekilde paketlemeden buzdolabına koymanın sorunlarına parmak bastı ve "Örneğin, kasaptan alınan etin veya balıkçıdan alınan balığın verilen torba ile birlikte buzdolabında bekletmek yanlıştır. Kavanoz veya saklama kabı gibi hava geçirmeyecek bir kapta muhafaza etmek buzdolabında bakteri oluşması riskini minimuma indirmenizi sağlayacaktır." diyerek açıklamada bulundu.

Buzdolabınızı böyle kullanıyorsanız dikkat! Bakteri yuvasına dönüşebilir…

Buzdolabının alt kısımları en soğuk olan yerlerdir ve çiğ gıdalar burada muhafaza edilmelidir. Üst raflar daha çok pişmiş gıdalar, yoğurtlar, yumurtalar gibi besinler için kullanılmalıdır. Sıcaklık farkının mikroorganizmaların çoğalmasını kolaylaştırdığı gıdaları ise kapıya koymak önemlidir.

  • Veri Politikası
  • Sağlık Haberleri
  • Yaşam Haberleri
  • Güzellik Haberleri
  • Diyet
  • Rüya Tabirleri
  • Aile Haberleri
  • Kadın Sağlığı
  • Erkek Sağlığı
  • Çocuk Sağlığı
  • Cinsel Sağlık
  • Ruh Sağlığı
  • Dünya Haberleri
  • Moda Haberleri
  • Dekorasyon
  • İlişkiler
  • Makyaj
  • Cilt Bakımı
  • Saç Bakımı
  • El Ve Ayak Bakımı
  • Estetik
  • Hafta Hafta Gebelik
  • Hamilelik
  • Bebek Haberleri
  • Çocuk Haberleri
  • Egzersizler
  • Beslenme Haberleri
  • Erkek İsimleri
  • Kız İsimleri
  • Adet Hesaplama
  • Gebelik Hesaplama
  • Yükselen Burç Hesaplama
  • İnternet Reklam
  • Gizlilik Bildirimi
  • Künye/İletişim
  • E-Gazete
  • Arşiv
  • RSS
  • Haber
    1. Gündem
    2. Dünya
    3. Son Dakika
    4. Yerel Haberler
    5. Tüm Manşetler
    6. Zaman Tüneli
    7. Ansiklopedi
  • Spor
    1. Ziraat Türkiye Kupası
    2. Futbol
    3. Spor Toto Süper Lig
    4. Şampiyonlar Ligi
    5. UEFA Avrupa Ligi
    6. Milli Takım
    7. Canlı Skor
    8. Basketbol
    9. Voleybol
    10. Tüm Sporlar
    11. Transfer
    12. Spor Magazin
  • Ekonomi
    1. Güncel Piyasalar
    2. Canlı Borsa
    3. Altın Fiyatları
    4. Dolar Kuru
    5. Euro Kuru
    6. Emlak
    7. Sarı Sayfalar
    8. Gazete İlanlar
  • Resmi İlanlar
  • Sigorta
  • Finans
    1. Borsa
    2. Döviz
    3. Altın
    4. Kripto Para
    5. Tahvil-Bono
  • Apara
  • Tarım
  • Hayatın İçinden
    1. Yaşam
    2. Teknoloji
    3. Turizm
    4. Memur
    5. Kadın
    6. Güzellik
    7. Moda
    8. Otomobil
    9. Eğitim
    10. Namaz Vakitleri
    11. Hava Durumu
    12. Yemek Tarifleri
    13. Rüya Tabirleri
    14. Erkek & Kız İsimleri
    15. Ramazan
    16. Yol Durumu
  • Eğlence
    1. Günaydın Magazin
    2. Kültür Sanat
    3. Medya
    4. Astroloji
    5. Oyun
    6. Televizyon
    7. Güzel Sözler
    8. Şans Oyunları
    9. Bulmaca
  • Multimedya
    1. Galeri
    2. Sabah TV
    3. Diziler
    4. Gözleri KaraDeniz
    5. Aşk ve Gözyaşı
    6. Aynadaki Yabancı
    7. Can Borcu
    8. Kuruluş Orhan
  • Ekler Bölgeler
    1. Ekler
    2. Cumartesi
    3. Pazar
    4. Günaydın
    5. Kitap
    6. Ankara Başkent
    7. Yerel Haberler
  • Yazarlar
    1. Sabah
    2. Spor
    3. Günaydın
    4. Perspektif
    5. Cumartesi
    6. Pazar
    7. Bölgeler
    8. Tüm Yazarlar
    9. Çizerler
    10. SİZİNKİLER
    11. PİJAMA AİLESİ
    12. HAYATA DAİR
  • Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası
  • A Haber Canlı Yayın AHaber Canlı İzle
  • APara Canlı Yayın APara Canlı İzle
  • Aspor Canlı Yayın Aspor Canlı İzle
  • Atv Canlı Yayın Atv Canlı İzle
  • A2 Canlı Yayın A2 Canlı İzle
  • Vavtv Canlı Yayın Vav TV Canlı İzle
  • Üyelik İşlemleri Üyelik İşlemleri
    1. Üye Girişi
    2. Üye Ol
    3. Çıkış
    4. Bildirimleri Aç / Kapat
  • Künye / İletişim
  • Bize Ulaşın