Kış mevsiminde yetişmeyen sebzeleri yazın saklayıp tüketebilmenin en kolay yolu konserve hazırlamaktır. Böylece yazın olgun ve lezzetli olan sebzeler konservelenip kışa hazırlık yapılır. Her ne kadar en iyi sebzelerden seçilip dikkatle hazırlansa da bir süre sonra bozulabilirler. Kışlık konservenin bozulması ise zehirlenmeye sebep olabilir. Binbir emekle hazırladığınız konservelerin bozulmaması için dikkat etmeniz gerekenleri ve bozulan konserveleri anlamanın yollarını sıraladık. İşte detayları…
Kışlık konserveler, ne kadar özenle yapılsa da zamanla bozulabilir. Hazırlık aşamalarından ve saklama koşullarından kaynaklanarak etkisini kaybederek bozulabilirler.
Zehirlenmenin belirtileri arasında halsizlik, baş dönmesi, nefes alıp vermede zorluk yaşama, karın ağrısı, kusma gibi sağlık sorunları yer alır. Bu nedenle konserveleri yemeden önce mutlaka kontrol etmek gerekir.
Konservenin kapağında sızma oluşması ya da küflenmesi bozuk olduğunu gösterir. Böyle belirtiler veren konserveleri tüketmemek gerekir.
Kavanozun içerisindeki sebzelerin renginde ya da kapağını açtığınız zaman kokusunda değişiklik fark ederseniz bu bozulduğu anlamına gelir.
KONSERVE NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ
Konserveler; direkt güneş ışığı almayan, kuru ve serin ortamlarda muhafaza edilmelidir. Kavanozları ve kapaklar kullanılmadan önce mutlaka suyla yıkanmalıdır.
KONSERVE İÇİN NASIL BİR SAKLAMA KABI TERCİH EDİLMELİ
Kışlık konserve için ısıya dayanıklı cam kavanoz kullanmak gerekir. Daha önceden kullanılan kavanoz kapakları kullanılmamalıdır.
Kullanılmış olan kavanoz kapakları kullanmak; konservelerin tam olarak kapanmamasına ve içerisine hava sızmasına sebep olur.
Kavanoz ve kapaklar kullanılmadan önce mutlaka kontrol edilmeli. Ezik, kırılmış ya da çatlak kavanozlar tercih edilmemeli.