Meyve ve sebzeler yetiştirilirken belirli tarım ilaçlarına maruz kalabilir. Üzerlerindeki kimyasal kalıntılar yiyeceklerden iyice temizlenmediği zaman insan sağlığı açısından ciddi riskler oluşturur. Bu zararlı maddeler zamanla bağışıklık sisteminin zayıflamasına, vücutta çeşitli alerjik reaksiyonlara ve uzun vadede kanser gibi ölümcül hastalıklara kapı aralayabilir. Ancak, meyve ve sebzelerdeki pestisit kalıntılarını etkili şekilde yok etmenin bilimsel ve pratik yöntemleri bulunuyor. İşte yiyeceklerinizi sadece 5 dakika içerisinde pestisitlerden arındırabilecek pratik çözümler…
Meyve ve sebze tüketimi, sağlıklı bir diyetin temel taşıdır ve günlük beslenmede önemli bir rol oynar. Fakat, bu sağlıklı gıdaları tüketirken onları yapılan en büyük hatalardan biri onları güzelce yıkamamak. Yiyeceklerin üzerindeki tarım ilaçları doğru adımlarla temizlenmediğinde insan sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilir. Peki meyve ve sebzeleri doğru adımlarla nasıl yıkamalıyız? İşte cevabı…
KARBONAT
Karbonat, meyve ve sebzelerdeki kimyasal kalıntıları temizlemek için en çok önerilen ve bilimsel araştırmalar yapılarak desteklenen doğal maddelerden biridir.
Uluslararası sağlık dergilerinde yayımlanan çalışmalar ışığında, karbonat kullanımı pestisitlerin %60 ila %95 oranları arasında bir kısmını etkili bir şekilde temizliyor.
Özellikle elma, armut ve patates gibi besinlerin kabuğunu soymak zararlı maddelerin vücudunuza girmesini engeller.
Ancak, uzmanlar meyve ve sebzelerin kabuklarının da vitamin ve mineral açısından zengin olduğunu vurguladığından kabuk soyma işlemi bazı besin değerlerinden vazgeçmek anlamına gelir.
SEBZE VE MEYVELERİ FIRÇALAYARAK TEMİZLEYİN
Meyve ve sebzelerdeki kir ve pestisit kalıntılarını fiziksel olarak temizlemek adına özel sebze fırçaları oldukça başarılıdır. Özellikle sert kabuklu yiyecekleri temizlemek için önerilen bu yöntem, üzerinde biriken zararlı maddelerin ve mikropların sudan daha etkili bir şekilde uzaklaştırılmasını sağlar.
Limon, portakal, havuç ve patates gibi besinleri suyun altında fırçalayarak temizleyebilirsiniz. Kabuklarda bulunan pestisitlerin etkisini azaltmak ve yiyeceklerin daha hijyenik hale gelmesini sağlamak adına fırçalama işlemi oldukça faydalıdır.
SUDA BEKLETME İŞLEMİ
Meyve ve sebzeleri suda bekletmek de kalıntılardan arındırmak için uygulanan pratik yollardan biridir. 5 ila 10 dakika arasında su dolu bir kapta bekletilen yiyecekler; üzerlerinde biriken toz, kir ve pestisitlerin büyük bölümünü suya bırakır. Bu yöntem sayesinde önceki temizleme işlemi hem yiyeceklerin tazeliğini korumasına yardımcı olur hem de sağlığınızı güvende tutar. Bu özellikle narenciye gibi kabuğu soyulmadan tüketilen ürünlerde oldukça kullanışlı bir yöntemdir.