NEDEN BU ÜRÜNLERİ BİRLİKTE SAKLAMAMALISINIZ?
Meyve ve sebzeler olgunlaştıkça etilen olarak adlandırılan bir gaz salgılarlar. Birçok bitkinin ürettiği bu gazın salınım miktarı ise her bitkinin dokusuna ve yapısına göre değişiklik göstermektedir. Buna ek olarak meyvelerin sebzelerden daha fazla etilen gazı ürettiği bilinmektedir.
Domates ve salatalık gibi genelde birlikte tüketilen besinleri buzdolabında da yan yana saklama eğilimde olabilirsiniz. Ancak bu durum aslında onların daha hızlı bozulmasına neden olur. Asla yan yana tutmamanız gereken meyve ve sebzeler ise şöyle…
Bu noktada amaç, yüksek etilen gazı üreten ürünlerin hassas olarak kategorilendirilen ürünlerle birlikte saklanmamasıdır. Bu ürünleri mutfakta saklıyorsanız temel olarak yapmanız gereken etilen salgılayan ürünleri bir kase içerisinde tezgahta ve hassas olan ürünleri ise buzdolabında saklamak.
Bu çözüm patates ve soğan gibi ürünlerde işe yaramayabilir. Çünkü o malzemeleri buzdolabında saklamayız ancak bu durumlarda da ayrı saklamakta fayda var.
ASLA YAN YANA KOYMAMANIZ GEREKEN YİYECEKLER
ELMA - ETİLEN ÜRETİYOR
Elmalar en çok etilen üreten meyvelerden biridir. Bu nedenle diğer ürünlerden uzak bir yerde saklanmaları gerekmektedir. Eğer avokadonuzu veya hurmanızı hızla olgunlaştırmak isterseniz de tam tersini uygulayabilirsiniz. Elmanın yanına koyacağınız avokado, etilen gazının etkisiyle kısa sürede olgunlaşacaktır.
Elmaları kilerde dört hafta, buzdolabında ise altı hafta kadar saklayabilirsiniz. Ancak bu süreç boyunca diğer ürünlerden uzak olduklarından emin olmalısınız.
KUŞKONMAZ - ETİLENE DUYARLI
Oldukça hassas olan kuşkonmazlar, buzdolabında saklandığında 1 hafta kadar tazeliklerini korurlar. Ancak etraflarında etilen salgılayan bir başka ürün bulunursa kısa sürede sertleşir ve rengi sarıya döner.
AVOKADO - ETİLEN ÜRETİYOR
Avokadolar olgunlaşmadan toplanırlar. Bu nedenle ilk hasat edildiklerinde etilen salgılamazlar.
Aynı zamanda kök kısmından etilen salgılayan bu meyveyi uzun süre saklamak isterseniz mutlaka sap kısımlarını bir streç film yardımıyla sarın. Bu sayede etilen üretimi sınırlandırıp daha uzun bir tüketim ömrü sağlayabilirsiniz.
BROKOLİ - ETİLENE DUYARLI
Etilene duyarlı brokoliyi yüksek etilen üreten ürünlerle birlikte saklamanız raf ömrünü yarı yarıya azaltacaktır. Eğer etilen üreten besinlerle birlikte saklarsanız maksimum 4 gün boyunca dayanacaklardır.
Brokolinin üzerinde sararmalar belirdiğinde tadı da acılaşmaya başlayacağından kısa sürede tüketilmesi gerekir.
BRÜKSEL LAHANASI - ETİLENE DUYARLI
Lahana familyasındandan olan brüksel lahanası diğer sebzeler gibi az miktarda etilen üretmektedir. Eğer brüksel lahalarını yüksek etilen üreten ürünlerin yanında saklarsanız kısa zamanda sararmaya ve yapraklarını dökmeye başladıklarını fark edeceksiniz.
HAVUÇ - ETİLENE DUYARLI
Havuçların buzdolabında saklanması raf ömrünü uzatıyor olsa da, etilene duyarlı oldukları için buzdolabında etilen üreten ürünlerle beraber saklanmaları daha hızlı bozulmalarına neden olur. Aynı zamanda yüksek miktarda etilene maruz kalan havuçların tadında da acılık olmaktadır.
Havuçlar buzdolabında üç haftaya kadar dayansa da etilen gazı bu süreyi daha da kısaltarak 2 haftaya düşürmektedir.
KARNABAHAR- ETİLENE DUYARLI
Brokoli gibi karnabahar da etilene duyarlıdır. Etilen gazının olduğu ortamda bulunan karnabahar kısa süre içerisinde sarıya dönerek yaprakları dökülmeye başlar. Elma ve kavun gibi etilen miktarı yüksek meyvelerle sakladığınız karnabaharın raf ömrü de 1 haftadan az olacaktır.
KAVUN - ETİLEN ÜRETİYOR
Kavun özellikle yaz aylarının vazgeçilmezi bir meyve olsa da yüksek miktarda etilen üretmektedir. Soğuk tüketmek adına buzdolabında saklıyorsanız hangi ürünlerle birlikte sakladığınıza dikkat etmeni gerekir. Aksi halde başka ürünlerin hızla bozulmasına neden olabilir.
MARUL VE TÜM YEŞİL YAPRAKLILAR - ETİLENE DUYARLI
Yeşil yapraklı bu sebzeler etilene karşı oldukça duyarlıdır. Özellikle marul etilen gazına maruz kaldığında yaprakları sararak tadı acılaşmaya başlar. Doğru koşullarda saklandığında 2 haftaya kadar dayanabilen yeşil yapraklılar etilen üreticilerinin yanında 1 hafta bile zor dayanır.
MANGO - ETİLEN ÜRETİYOR
Meyvelerin çoğu yüksek miktarda etilen üretse de mango bu alanda en az etilen üretenlerden biridir. Yine de etilen gazı üreten bu meyveyi kilerde 1 hafta, buzdolabında ise 2 hafta saklayabilirsiniz.
SOĞAN - ETİLENE DUYARLI
Soğan da patates gibi uzun ömürlüdür. Bu nedenle çoğu kişi onları bir arada saklamaya meyillidir ancak bu aslında yapılması gerekenin tam aksidir. Patates soğanın aksine az da olsa etilen ürettiğinden beraber saklandığında soğanlar kısa sürede filizlenmeye başlayarak mantar oluşumuna kadar gidebilir.