Son günlerde sosyal medyada bolca paylaşılan yoğurt yapma videosu, büyük dikkat çekti. Sütün içerisine eklenen iki tane yeşil biberin sonunda sütü yoğurda dönüştürdüğünü görünce, kullanıcılar inanamadılar. Peki bu yalnızca iki yeşil biberle yoğurt nasıl mayalanır? İşte cevabı…
"Biber saplarının" doğal olarak yoğurt yapmak için kullanılan bir bakteri içerdiği ve sütü bu sayede fermente edebildiği öğrenildi.
Malzemeler
1 litre taze süt (tercihen günlük süt)
2-3 adet yeşil biber (acı olmayan)
- Tencere
- Cam kavanoz veya kase
- Temiz bir bez veya tülbent
- Tahta kaşık
HAZIRLANIŞI
Sütü tencereye döktükten sonra kaynatın ve kaynadıktan sonra ocaktan alın. Soğumaya bıraktığınız sütün 40 - 45°C aralığında olmasına dikkat edin. Eğer termometreniz yoksa, parmağınızı sütün içine daldırdığınızda yanmadan durabilecek fakat sıcak olacak bir aralıkta olmasına dikkat edebilirsiniz.
Biberleri ekledikten sonra sütü tahta bir kaşıkla karıştırın ve bu karışımları uygun bir cam kavanoza veya bir kaseye dökün.
Üzerini temiz bir bez veya tülbentle örtün. Bu, karışımın hava almasını sağlar. Kavanozu veya kaseyi oda sıcaklığında, karanlık bir yerde yaklaşık 12-24 saat bekletin.
Mayalanma süresi ortam sıcaklığına bağlı olarak değişebilir. Daha sıcak ortamlarda mayalanma daha hızlı gerçekleşir.
12 saat sonra yoğurdu kontrol edin. Yoğurt kıvam almaya başlamışsa ve tat olarak hoşunuza gidiyorsa, buzdolabına alabilirsiniz. Eğer hala sıvıysa, birkaç saat daha bekletin.
Yoğurt istediğiniz kıvama geldiğinde, yeşil biber parçalarını yoğurttan çıkarın ve yoğurdu buzdolabına koyun. Soğuduktan sonra yoğurdunuz hazır olacaktır.
İlk mayalama işlemi başarılı olduktan sonra, bu yoğurdu maya olarak kullanarak sonraki yoğurtlarınızı mayalayabilirsiniz.Yoğurt mayalama işlemi sırasında steril çalışma ve temiz ekipman kullanımı çok önemlidir, aksi takdirde yoğurt istenmeyen bakteri ve küflerle kontamine olabilir.
NOHUT İLE YOĞURT MAYALAMA YÖNTEMLERİ
Alternatif yöntemlerden biri de nohut kullanarak maya üretmek. Bunun için ihtiyacınız olanlar;
15 adet nohut
Bir bardak günlük süt
Derin bir cam kasenin içine nohutları alın. Üzerine kaynatılmış sütü ilave edin. Kasenin üzerini temiz bir bezle sararak kapatın. Bu karışımı bir gün boyunca fırında bekletin.
Sütü geniş bir tencereye alın ve ara ara katıştırarak kısık ateşte kaynatın. Süt kaynadıktan 15 dakika sonra altını kapatın ve parmağınızın 8 saniye kadar dayanacağı sıcaklığa gelmesini bekleyin.