Yoğurt, binlerce yıldır temel besin kaynaklarından biri. Fakat en sağlıklı ve en doğal yoğurda ulaşmanın en iyi yöntemi; evde mayalamak. İstenilen kıvamı bir türlü yakalayamamak evde yoğurt yapmaktan vazgeçmenize neden olabilir. Fakat aslında oldukça basit bir yöntem, taş gibi bir yoğurt mayalamanın da formülü. İşte yerken tadına ve kıvamına doyamayacağınız o yoğurt mayalama sırrı...
Yoğurt sağlığa oldukça yararlı A, B ve E vitaminleri içermektedir. Kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma sağlayan bu besin, gastrointestinal bozukluklara karşı da koruma sağlar. Öyleyse gelin birlikte sağlıklı ve lezzet deposu yoğurt mayalama yöntemlerine bir bakalım…
FIRINDA YOĞURT MAYALAMA YÖNTEMİ
Yoğurt yapmak için mayalı sütü, isteğe göre fırın kabına veya sıcağa dayanıklı bir kavanoza koyun. Fırınınızı 50 dereceye ayarlayın ve 5 dakika kadar ısınmaya bırakın.
Ardından çömleklerin ağzını havlu bez ile kapatın. Tencere ve kavanoz dışında, çömlek mayalama yöntemini de mutlaka deneyin. Lezzetine inanamayacaksınız…
TEREYAĞI İLE YOĞURT MAYALAMA YÖNTEMİ
Bu yöntemde mayamız tereyağı olacak… Bir kabın içine, kaynatıp ılıttığınız sütten birkaç kaşık alarak, tereyağı ile farklı bir kapta karıştırmanız gerekiyor. Bir litre sütre, 2 tatlı kaşığı tereyağı kullanmalısınız.
Ardından bu karışımı sütü hangi kapta mayalayacaksanız ona boşaltın. Sonra kapağını kapatıp 5-6 saatte 10-15 dakika kapağını açarak kıvam aldıktan sonra, yoğurdunuzu sarabilirsiniz.
Tüm bu yöntemler sayesinde evde tam da istediğiniz gibi taş gibi bir kıvamda yoğurdu sürekli hazırda bulundurabilirsiniz.
Tüm bu yöntemlerle birlikte seçtiğiniz sütün kalitesi de büyük önem taşıyor. Güvendiğiniz bir süt seçimini yaptıktan sonra yoğurt mayalama işleminiz konusunda tereddütleriniz çok daha azalacaktır.