Roza
  • YAŞAM
  • SAĞLIK
  • GÜZELLİK
  • YEMEK TARİFLERİ
  • ASTROLOJİ
Haberler Roza Haberleri Güncel Haberleri Hem çıtır hem lezzetli: Kızartmanın yağ çekmemesi için uygulamanız gereken o yöntem!

Hem çıtır hem lezzetli: Kızartmanın yağ çekmemesi için uygulamanız gereken o yöntem!

Sağlıksız olması nedeniyle sık sık uzak durulması gerektiği söylense de kızartma en sevilen kaçamaklardan biri. Kahvaltıların en sevilen menüsü patates kızartması, domates sosu üzerine bolca gezdirilmiş bir karışık kızartma tarifi… Tüm bu menüler, en mutlu, lezzet dolu anların simgesi gibi. Fakat kızartmaları yaparken en büyük sorun, fazla yağ çekmesi. İşte tüm bu sorunu ortadan kaldıracak yöntemleri size sunmaya geldik.

Giriş Tarihi: 09.02.2022 09:22 Güncelleme Tarihi: 09.02.2022 09:37
PAYLAŞ
ABONE OL
Hem çıtır hem lezzetli: Kızartmanın yağ çekmemesi için uygulamanız gereken o yöntem!

Tüm yağı çekmiş bir kızartma, lezzetini tamamen ortadan kaldırabilir. Bu nedenle yağ çekme ihtimalini ortadan kaldıracak olan püf noktalarını deneyerek çok daha pratik ama lezzetli kızartmalar hazırlayabilirsiniz. Üstelik sadece sebzelerde değil, köfte, hamur ve hatta balıkta da uygulayabileceğini bu yöntemler sayesinde her daim en lezzetli kızartmaları sofralarınızda yerini alabilir.

İLK ADIMLARI DOĞRU ATIN

Kızartmaya başlamadan önce de doğru adımları atmak oldukça önemli. Yaptığınız seçimler, ısı süresi gibi ayrıntılar tüm dengeleri değiştirecektir.

  • İlk olarak ısıya dayanıklı yağ seçin. Bir yağın ısıya dayanma süresi ne kadar üst düzeydeyse yaptığınız yemeğin lezzeti de bir o kadar fazla olacaktır. Isıya dayanma seviyesi düşük olan yağlar, yanacağı için lezzetli olmak yerine yanık bir tada sahip kızartmalarla karşılaşabilirsiniz. Bunun için zeytinyağı, fındık yağı gibi ısıya dayanma süresi daha fazla yağlar tercih edebilirsiniz.
  • Seçtiğiniz mutfak gereçleri de bu noktada oldukça büyük bir önem taşıyor. Isıya dayanıklı, yanmayan araç gereçler kullanarak kızartmayı daha rahat yapabilirsiniz. Ayrıca derin tencereler, sos tavaları gibi daha derin kaplarda pişirmek, kalın tabanlı olan malzemeler kullanmak daha rahat bir kullanım sağlar.
  • Yağı ocağa aldıktan sonra ise bekleme süresine dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer yeterince kızdırmadan malzemeleri atarsanız yeterli ısıya ulaşana kadar malzemelerin daha fazla yağ çekmesine neden olabilirsiniz. Bu da istenmeyen bir kızartma tadına neden olabilir.
  • Pişirmek istediğiniz ürünlerin hepsini birden kızdırılmış yağa atmak yerine azar azar pişirmeye özen gösterin. Tamamını birden pişirmek, yağın büyük sıcaklık değişimlerine vereceği tepkiden dolayı istediğiniz sonucu elde etmemeye neden olabilir.

SEBZELER İÇİN EN İYİ PÜF NOKTALARI

En çok kızartılan sebzelerden biri olan patatesin kızartmadan önce taze olduğuna dikkat etmeniz oldukça önemli bir ayrıntı. Ayrıca yeşillenmemiş olması da hem sağlığınız hem de kızartma için oldukça önemlidir. Örneğin; taze olmayan patatesler daha uzun sürede kızarırken aynı zamanda daha fazla yağa ihtiyaç duyar. Yağın içinde kaldığı süre de yağ çekme kapasitesini artıracaktır. Bu nedenle yağ çekmiş ve lezzetsiz patates kızartmaları yemek zorunda kalabilirsiniz. Bu püf noktasının yanı sıra kızartacağınız patatesleri soğuk ve tuzlu suyun içerisinde bekletmeyi unutmayın. Nişastasını bırakabileceği için daha az yağ çekeceklerdir. Son olarak ise patatesi yağa atmadan önce yağın yeterince kızdırılmış olduğuna dikkat edin. Tüm bu püf noktalarını doğru uygulamanız halinde en lezzetli patates kızartmalarına dakikalar içinde ulaşabilirsiniz. Kabak kızartması için de tam olarak bu yöntem uygulanabilir.

Patlıcan kızartmak ise biraz daha farklı bir yönteme sahip. Daha fazla yağ çekebilme kapasitesi olduğu için dikkat etmek önemli. Öncelikle patlıcanı alacalı soyduktan sonra doğrama işlemine geçmeden önce tuzlu suyun içerisinde dinlendirme işlemini atlamayın. Dilimledikten sonra ise tekrar tuzlu ve soğuk olan bir su içerisinde bekletmeye devam edin. Kızartma aşamasına geldiğinizde ise patlıcanların ıslak veya nemli olmamasına dikkat etmek önemli. Bu aşamada bir kağıt havlu kullanarak yeterince kurutun. Böylece hem yağın sıçramasını engeller hem de kızdırılmış yağın ısı seviyesinin düşerek daha fazla yağ çekmeye neden olmasının önüne geçebilirsiniz. Patlıcanın çok hızlı kızardığını ise atlamamak gerek. Bu nedenle kızgın yağa attıktan birkaç dakika içinde kevgir yardımıyla fazla yağları iyice süzerek alın.

Biber ve domatesleri kızartırken ise paneleme işlemi yapmak, en etkili yollardan biri. Böylece bu sebzelerin hem yapıları bozulmaz hem de fazla yağ çekmemiş olmaları sağlanır. Ayrıca sebze kızartırken daha az yağ çekmesi için en dikkat çekici ipuçlarından biri; yağın içerisine bir tatlı kaşığı sirke eklemektir.

HİÇ YAĞ ÇEKMEYEN KIZARMIŞ HAMURLAR

Hamur kızartırken en önemli noktalardan biri; sıcaklık düzeyidir. Oda sıcaklığındaki hamurları kızartmak daha az yağ çekmesini sağlar. Eğer buzdolabından çıkmış, fazla soğuk hamurları kullanırsanız, yağın ısı dengesine kaybetmesine neden olarak daha uzun sürede pişmesine neden olabilir, bu nedenle de hamurun daha fazla yağ çekmesi sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

DAHA ÇITIR TAVUKLAR, DAHA LEZZETLİ ETLER

Tavuk kızartırken de dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, direkt atmak yerine iyice marine edilip ve paneleyip kızartmaktır. Bu şekilde çıtır çıtır ve ve az yağlı bir tavuk pişirebilirsiniz.

Köfteleri kızartırken ise basit bir püf noktasını atlamak, tüm lezzetini bozabiliyor. Dinlendirmeden direkt kızgın yağa atılan köfteler, kuruyarak lezzetsiz bir hal alabiliyor. Köfte harcı hazırlandıktan sonra dinlendirme işlemini atlamamanız bu nedenle oldukça önemli. Yeterince özdeşleşmiş olan köfte harcı, yağda çok daha kısa sürede kalarak daha lezzetli ve yağ çekmemiş bir kızarmış köfteye dönüşebilir.

  • Veri Politikası
  • Sağlık Haberleri
  • Yaşam Haberleri
  • Güzellik Haberleri
  • Diyet
  • Rüya Tabirleri
  • Aile Haberleri
  • Kadın Sağlığı
  • Erkek Sağlığı
  • Çocuk Sağlığı
  • Cinsel Sağlık
  • Ruh Sağlığı
  • Dünya Haberleri
  • Moda Haberleri
  • Dekorasyon
  • İlişkiler
  • Makyaj
  • Cilt Bakımı
  • Saç Bakımı
  • El Ve Ayak Bakımı
  • Estetik
  • Hafta Hafta Gebelik
  • Hamilelik
  • Bebek Haberleri
  • Çocuk Haberleri
  • Egzersizler
  • Beslenme Haberleri
  • Erkek İsimleri
  • Kız İsimleri
  • Adet Hesaplama
  • Gebelik Hesaplama
  • Yükselen Burç Hesaplama
  • İnternet Reklam
  • Gizlilik Bildirimi
  • Künye/İletişim
  • E-Gazete
  • Arşiv
  • RSS
  • Haber
    1. Gündem
    2. Dünya
    3. Son Dakika
    4. Yerel Haberler
    5. Tüm Manşetler
    6. Zaman Tüneli
    7. Ansiklopedi
  • Spor
    1. Ziraat Türkiye Kupası
    2. Futbol
    3. Spor Toto Süper Lig
    4. Şampiyonlar Ligi
    5. UEFA Avrupa Ligi
    6. Milli Takım
    7. Canlı Skor
    8. Basketbol
    9. Voleybol
    10. Tüm Sporlar
    11. Transfer
    12. Spor Magazin
  • Ekonomi
    1. Güncel Piyasalar
    2. Canlı Borsa
    3. Altın Fiyatları
    4. Dolar Kuru
    5. Euro Kuru
    6. Emlak
    7. Sarı Sayfalar
    8. Gazete İlanlar
  • Resmi İlanlar
  • Sigorta
  • Finans
    1. Borsa
    2. Döviz
    3. Altın
    4. Kripto Para
    5. Tahvil-Bono
  • Apara
  • Tarım
  • Hayatın İçinden
    1. Yaşam
    2. Teknoloji
    3. Turizm
    4. Memur
    5. Kadın
    6. Güzellik
    7. Moda
    8. Otomobil
    9. Eğitim
    10. Namaz Vakitleri
    11. Hava Durumu
    12. Yemek Tarifleri
    13. Rüya Tabirleri
    14. Erkek & Kız İsimleri
    15. Ramazan
    16. Yol Durumu
  • Eğlence
    1. Günaydın Magazin
    2. Kültür Sanat
    3. Medya
    4. Astroloji
    5. Oyun
    6. Televizyon
    7. Güzel Sözler
    8. Şans Oyunları
    9. Bulmaca
  • Multimedya
    1. Galeri
    2. Sabah TV
    3. Diziler
    4. Gözleri KaraDeniz
    5. Aşk ve Gözyaşı
    6. Aynadaki Yabancı
    7. Can Borcu
    8. Kuruluş Orhan
  • Ekler Bölgeler
    1. Ekler
    2. Cumartesi
    3. Pazar
    4. Günaydın
    5. Kitap
    6. Ankara Başkent
    7. Yerel Haberler
  • Yazarlar
    1. Sabah
    2. Spor
    3. Günaydın
    4. Perspektif
    5. Cumartesi
    6. Pazar
    7. Bölgeler
    8. Tüm Yazarlar
    9. Çizerler
    10. SİZİNKİLER
    11. PİJAMA AİLESİ
    12. HAYATA DAİR
  • Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası
  • A Haber Canlı Yayın AHaber Canlı İzle
  • APara Canlı Yayın APara Canlı İzle
  • Aspor Canlı Yayın Aspor Canlı İzle
  • Atv Canlı Yayın Atv Canlı İzle
  • A2 Canlı Yayın A2 Canlı İzle
  • Vavtv Canlı Yayın Vav TV Canlı İzle
  • Üyelik İşlemleri Üyelik İşlemleri
    1. Üye Girişi
    2. Üye Ol
    3. Çıkış
    4. Bildirimleri Aç / Kapat
  • Künye / İletişim
  • Bize Ulaşın