İşte basit bir yöntemle çelik tavanızı yapışmaz hale getirmenin yolu…

PASLANMAZ ÇELİK TAVA NEDEN YAPIŞIR?
Paslanmaz çelik tavaların en önemli özelliği yüksek ısıya dayanıklı olmalarıdır. Ancak ısı kontrolü yapılmadığında yiyecekler yüzeye anında yapışır. Bu da çoğu kişiyi, daha kolay görünen yapışmaz alternatiflere yönlendirir. Oysa doğru teknikle paslanmaz çelik tavalarda yemek pişirmek hem sağlıklı hem de çok daha lezzetli olabilir.

ŞEFLERİN SIRRI: SU TESTİ
Profesyonel mutfaklarda yıllardır uygulanan ve artık evlerde de hızla yayılan yöntem, "su testi" olarak biliniyor. Yemek yapmaya başlamadan önce tavayı orta-yüksek ateşte ısıtın. Elinizi tavaya yaklaştırdığınızda (değmemesine özen gösterin) sıcaklığın yayıldığını hissederseniz, test için hazırsınız.

TAVAYA BİRKAÇ DAMLA SU DAMLATIN
Su anında buharlaşıyorsa, tava henüz yemek pişirmeye hazır değildir.
Doğru sıcaklığa ulaşıldığında ise su damlacıkları küçük boncuklar şeklinde toplanır ve yüzeyde hareket eder.
İşte bunu gördüğünüz anda yiyeceklerinizin tavaya yapışmadan pişeceğiniz uygun zaman gelmiş demektir.

ARKASINDA YATAN BİLİM: LEİDENFROST ETKİSİ
Bu yöntem aslında Leidenfrost etkisi adı verilen fiziksel durumun göstergesidir. Yeterince ısınmış yüzeyle temas eden su, hemen buharlaşmak yerine ince bir buhar tabakası oluşturur. Bu tabaka sayesinde de su damlacıkları yüzeyde kayar. Aynı etki, yiyeceklerin tavaya yapışmadan pişmesini sağlar.
PÜF NOKTASI: FAZLA ISIYA DİKKAT
Suyun hareketini gördükten sonra ısıyı orta ila düşük bir seviyeye indirin ve yağınızı ekleyin. Eğer yağı yüksek ısıda eklerseniz, duman çıkmasına veya yanma noktasına ulaşarak ciddi sorunlara sebep olabilir. Bu yüzden yağ eklemeden önce ısıyı mutlaka düşürmek gerekir.

NEDEN ÇELİK TAVA TERCİH ETMELİSİNİZ?
Kimyasal kaplamaları bulunmaz.
Yüksek ısıda mühürleme işlemini de hassas pişirmeyi de yapmanıza olanak sağlar.
Yiyecekler yapışmadığı için temizliği çok daha kolaydır.
Kısacası, birkaç damla suyla yapılan bu basit test sayesinde yıllardır köşede duran paslanmaz çelik tavalarınızı yeniden keşfedebilir, mutfakta şefler kadar profesyonel sonuçlar elde edebilirsiniz.