Roza
  • YAŞAM
  • SAĞLIK
  • GÜZELLİK
  • YEMEK TARİFLERİ
  • ASTROLOJİ
Haberler Roza Haberleri Mutfak Sırları Haberleri İçlı köftenın tatlı versıyonu: Beyaz köpükle büyüleyen kerebiç

İçlı köftenın tatlı versıyonu: Beyaz köpükle büyüleyen kerebiç

Ülkemizdeki yöresel tatlılardan biridir Kerebiç. Görüntüsü itibarıyla içli köftenin tatlı haline benzemektedir. Peki, kerebiç nasıl yapılır? Kerebiç; Mersin yöresine ait, bayramlarda çokça tüketilen bir tatlı. Kerebiç, beyaz bir kaymağın içinde yatan, içi fıstık ya da cevizle dolu, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır. Beyaz kaymak olmaksızın da tüketilebilir. Yapımında kullanılan beyaz köpüğü oluşturan çöven kökü nedeniyle kerebiç, alışılmışın dışında bir lezzete sahiptir. Bu arada kerebiç, Türk Patent ve Marka Kurulu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret sayılmıştır.

İDİL AÇIKALIN
İDİL AÇIKALIN
Giriş Tarihi: 07.12.2024 11:46
PAYLAŞ
ABONE OL
İçlı köftenın tatlı versıyonu: Beyaz köpükle büyüleyen kerebiç

Tatlı ve çeşitlerine Türk mutfak ve kültüründe verilen değer paha biçilemez. Bu tatlılar her açıdan oldukça ayrı bir yere sahiptir. Ancak bazı tatlılar diğerlerine nispeten çok daha özeldir ve daha ön plana çıkmaktadır. İşte bu tatlıların arasında yer alan kerebiç tatlısı, Türk mutfağının en değerli tatlılarından biri olma özelliğine sahiptir. Her geçen gün daha çok tercih edilmeye başlayan ve kültürün önemli bir parçası olan kerebiç tatlısının tarihi, Hatay ve Mersin bölgelerinin mutfağına dayanıyor. Bu şehirler ile özdeşleştirilen bir tatlı olan kerebiç; ceviz, irmik, yumurta, sıvı yağ, kabartma tozu ve bunun gibi malzemeler kullanılarak ve büyük emek sarf edilerek hazırlanmaktadır.

Servis edilme esnasında ise farklı damak zevklerine göre değişen sunum şekilleri bulunmaktadır ve servis edilme şekli açısından da bölgeden bölgeye görülen değişiklikler söz konusudur. Öte yandan kerebiç tatlısı, fıstıklı ve cevizli olmak üzere de iki ayrı şekilde üretilebilmektedir. Aynı zamanda irmikli kurabiye adı ile de bilinen kerebiç tatlısı, özellikle hem Türk hem de Arap mutfağında yaygınlaşmış, günümüzde de sık sık tüketilmektedir.



ÜZERİNE TARÇIN SERPİLİR
Kerebiç tatlısının olmazsa olmaz eşlikçilerinin başında beyaz köpük gelir. Çöven kökünün yaklaşık bir gün ıslatılıp bekletilmesinden ve bu kökün devamlı olarak kaynatılmasından elde edilen bu köpük, daha sonra farklı bir kaba alınır ve şeker ilave edilerek çırpılır. Kerebiç köpüğüne beyaz rengi veren işlem bu sırada gerçekleştirilmiş olur. Servis sırasında önce beyaz köpük tabağa ya da tatlının konacağa kaba yerleştirilir, ardından kerebiç tatlısı hafifçe bastırılarak köpüğün üzerine sabitlenir. İsteğe göre tarçın eklenir. Beyaz köpük, kerebiç tatlısını yemeyi kolaylaştırır. Kerebiç, her zaman tüketilen bir tatlı olsa bile özellikle Ramazan ayında tüketilmesi bir gelenek haline gelmiştir. Ramazan ayında iftardan sonra hafif bir tatlı tercih etmek isteyenler için ideal olan bu yiyecek, bayramlarda da misafirlere ikram edilebilecek en lezzetli tatlılar arasında yerini almıştır.



ÇÖVEN KÖKÜ NE DEMEKTİR?
Çöven otu ülkemizde de yetiştirilen en şifalı bitkilerden birisidir. Çöven otu pek fazla bilinmese de aslında tükettiğimiz pek çok yiyeceğin içerisinde yer almaktadır. Özellikle tahin helvası yapımında ve üzüm pekmezi ile ekmek yapımında kullanılmaktadır. Çöven otu, çöğen familyası içerisinde yer alan ve yetiştirilmesi oldukça ekonomik olan bir bitki türüdür. Çöven otu kendi içerisinde 100 farklı türe sahiptir. Pek çok yiyecek içerisinde kullanılmasının nedeni ise faydalarının oldukça fazla olmasıdır.

ÇÖVEN OTLU KÖPÜK HAZIRLANIŞI
Köpüğü için çöven otunun kökünü bir tencereye alın ve üzerine su ekleyerek kaynatın. Kaynatma işlemini 1-2 saat kadar sürdürebilirsiniz. Tenceredeki su azaldıkça üzerine su ilave edin. Daha sonra çöven otunu süzün ve suyun içerisine pudra şekeri ekleyin. Su ve pudra şekeri karışımını köpük kıvamına gelene kadar, yaklaşık 30-40 dakika mikserle çırpın. Tatlı piştikten sonra soğuması için oda sıcaklığında bekletin.


MERSİN USULÜ KEREBİÇ

MALZEMELER

  • 1 su bardağı irmik
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
İÇ HARCI İÇİN:
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı ceviz (isteğe göre Antep fıstığı)
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • Çöven otu (bulamazsanız krem şanti)
  • 3-4 su bardağı su- Pudra şekeri
YAPILIŞI: Karıştırma kabınıza margarini alın ve erimesini bekleyin. Üzerine irmiği ve kabartma tozunu ilave edin. Onun üzerine yumurtaları kırın ve sıvı yağ ilave edin, karıştırın. Daha sonra pudra şekerini ilave edin. Son olarak alabildiği kadar unu ekleyip hamurun kulak memesi kıvamına ulaşmasını sağlayın. İç harcı için ceviz ya da fıstıkları ezin, üzerine tarçın ve toz şeker ilave edin. Hamurunuza istediğiniz büyüklüklerde yuvarlak şekil verin. İç harcından koyup hamurunuzu kapatın ve ister yuvarlak isterseniz de içli köfte gibi şekil verin, tepsinize yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına verin. Fırından çıktıktan sonra soğumasını bekleyin ve üzerine krem şanti ile köpük süsü verin. Üzerine tarçın, fıstık ya da ceviz içi dökebilirsiniz.
  • Veri Politikası
  • Sağlık Haberleri
  • Yaşam Haberleri
  • Güzellik Haberleri
  • Diyet
  • Rüya Tabirleri
  • Aile Haberleri
  • Kadın Sağlığı
  • Erkek Sağlığı
  • Çocuk Sağlığı
  • Cinsel Sağlık
  • Ruh Sağlığı
  • Dünya Haberleri
  • Moda Haberleri
  • Dekorasyon
  • İlişkiler
  • Makyaj
  • Cilt Bakımı
  • Saç Bakımı
  • El Ve Ayak Bakımı
  • Estetik
  • Hafta Hafta Gebelik
  • Hamilelik
  • Bebek Haberleri
  • Çocuk Haberleri
  • Egzersizler
  • Beslenme Haberleri
  • Erkek İsimleri
  • Kız İsimleri
  • Adet Hesaplama
  • Gebelik Hesaplama
  • Yükselen Burç Hesaplama
  • İnternet Reklam
  • Gizlilik Bildirimi
  • Künye/İletişim
  • E-Gazete
  • Arşiv
  • RSS
  • Haber
    1. Gündem
    2. Dünya
    3. Son Dakika
    4. Yerel Haberler
    5. Tüm Manşetler
    6. Zaman Tüneli
    7. Ansiklopedi
  • Spor
    1. Ziraat Türkiye Kupası
    2. Futbol
    3. Spor Toto Süper Lig
    4. Şampiyonlar Ligi
    5. UEFA Avrupa Ligi
    6. Milli Takım
    7. Canlı Skor
    8. Basketbol
    9. Voleybol
    10. Tüm Sporlar
    11. Transfer
    12. Spor Magazin
  • Ekonomi
    1. Güncel Piyasalar
    2. Canlı Borsa
    3. Altın Fiyatları
    4. Dolar Kuru
    5. Euro Kuru
    6. Emlak
    7. Sarı Sayfalar
    8. Gazete İlanlar
  • Resmi İlanlar
  • Sigorta
  • Finans
    1. Borsa
    2. Döviz
    3. Altın
    4. Kripto Para
    5. Tahvil-Bono
  • Apara
  • Tarım
  • Hayatın İçinden
    1. Yaşam
    2. Teknoloji
    3. Turizm
    4. Memur
    5. Kadın
    6. Güzellik
    7. Moda
    8. Otomobil
    9. Eğitim
    10. Namaz Vakitleri
    11. Hava Durumu
    12. Yemek Tarifleri
    13. Rüya Tabirleri
    14. Erkek & Kız İsimleri
    15. Ramazan
    16. Yol Durumu
  • Eğlence
    1. Günaydın Magazin
    2. Kültür Sanat
    3. Medya
    4. Astroloji
    5. Oyun
    6. Televizyon
    7. Güzel Sözler
    8. Şans Oyunları
    9. Bulmaca
  • Multimedya
    1. Galeri
    2. Sabah TV
    3. Diziler
    4. Gözleri KaraDeniz
    5. Aşk ve Gözyaşı
    6. Aynadaki Yabancı
    7. Can Borcu
    8. Kuruluş Orhan
  • Ekler Bölgeler
    1. Ekler
    2. Cumartesi
    3. Pazar
    4. Günaydın
    5. Kitap
    6. Ankara Başkent
    7. Yerel Haberler
  • Yazarlar
    1. Sabah
    2. Spor
    3. Günaydın
    4. Perspektif
    5. Cumartesi
    6. Pazar
    7. Bölgeler
    8. Tüm Yazarlar
    9. Çizerler
    10. SİZİNKİLER
    11. PİJAMA AİLESİ
    12. HAYATA DAİR
  • Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası
  • A Haber Canlı Yayın AHaber Canlı İzle
  • APara Canlı Yayın APara Canlı İzle
  • Aspor Canlı Yayın Aspor Canlı İzle
  • Atv Canlı Yayın Atv Canlı İzle
  • A2 Canlı Yayın A2 Canlı İzle
  • Vavtv Canlı Yayın Vav TV Canlı İzle
  • Üyelik İşlemleri Üyelik İşlemleri
    1. Üye Girişi
    2. Üye Ol
    3. Çıkış
    4. Bildirimleri Aç / Kapat
  • Künye / İletişim
  • Bize Ulaşın