Genellikle sarımsak soyarken en çok şikayet edilen konu sarımsağın kokusu ve zor soyulması olur. Sırf bu sebeplerden bile ne kadar sağlıklı ve yemeklere lezzet kattığı bilinse de yemeklerinizde sarımsağı tercih etmeyebilirsiniz. Aslında sarımsağı soymak, sarımsağın taze olan bölümü yani etli kısmıyla kuru olan kabuklarının birbirinden ayrılmasıdır. Bu ayrılmayı yaparken kabuklar elinize yapışabilir, eliniz kokabilir. Böyle bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız eğer sarımsak nasıl soyulur ya da sarımsak suda ve kavanozda nasıl kolay soyulur öğrenmenizde fayda vardır.
Geçmişten günümüze kadar sarımsağın vücut için çok faydalı bir besin olduğu kanıtlanmıştır. Sağlığa olan faydaları bilindiği için iyileştirici etkisinin yanı sıra yemeklere lezzet katmak amaçlı sıklıkla kullanılan besinler arasındadır. Sarımsak, Mısır uygarlıklarından beri tedavi amaçlı kullanılmaktadır. En çok bilinen iyileştirici özelliği ise tansiyon düşürmesi ve damar tıkanıklıklarını engellemesidir. Ayrıca saç ve tırnak sağlığının korunmasında, kanserden korumada, kilo kontrolü sağlamasında, kalp ve damar hastalıklarında oldukça etkilidir. Genellikle kış mevsiminde çok yaygın olan soğuk algınlığından korunmak için ya da bu hastalıkların iyileştirilmesi aşamasında pek çok kişi sarımsak kullanarak doğal kürler elde etmektedir. Bu hastalıklardan korunmak için de birçok kişinin ilaç içer gibi günde bir tane sarımsak yuttuğu bilinmektedir. Bunun sebebi ise sarımsağın bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesidir. Bunun yanı sıra sarımsak, birçok yemeğe konulduğu gibi turşu yapımında da oldukça sık kullanılmaktadır. Çünkü sarımsağın girdiği her yemek daha lezzetli ve besleyici olmaktadır. Bu kadar besleyici ve lezzetli olması sarımsağı mutfağın vazgeçilmez besinlerinden birisi yapsa da birçok kişi için sarımsak soymak zor gelebilir. Ama bileceğimiz birkaç pratik yöntem ile sarımsak soymak artık eskisi kadar zor gelmeyecektir.
1. Yöntem
En çok tercih edilen sarımsak soyma yöntemlerinden birisi olan sarımsağı ezerek soymak genellikle profesyonel olarak aşçılık yapan kişilerin kullandığı bir yöntem olarak karşımıza çıkar. Kullanacağınız kadar sarımsak dişi, başından ayırdıktan sonra düz ve sert bir zemine alınır. Zemine aldığınız sarımsak dişinin üzerine sert bir cisim ile yeteri kadar bastırılır. Eğer fazla bastırırsanız sarımsak dişi ezilecektir. Birkaç denemeden sonra ne kadar bastırmanız gerektiğini fark edeceksiniz. Üzerine sert bir cisim ile bastırdığınız sarımsağın kabuğundan kolayca ayrıldığını göreceksiniz. Bastırma işlemini gerçekleştirirken aşçılar bıçakları yan çevirerek ya da bıçakların sapını kullanmaktadır.
2. Yöntem
Mikrodalga fırın kullanarak sarımsakları kolay bir şekilde kabuğundan ayırabilirsiniz. Fakat bu yöntem diğerine nazaran fazla popüler değildir. Bunun sebebi ise mikro dalganın her evde bulunmaması olabilir. Bütün bir sarımsağı dişlerinden ayırmadan yani baş şeklinde mikrodalga fırının içine yerleştirin. Fırının kapağını kapattıktan sonra fırını 30 saniyeye ayarlayın. Bu süre bittikten sonra ise sarımsakları çıkartıp iki elinizin arasında hafifçe ovalamaya başlayın. Sarımsak kabuklarının etli kısımlarından hemen ayrıldığını göreceksiniz.
Sarımsakları suda soyma yöntemi sarımsağı en kolay şekilde soyma tekniklerinden birisi olarak karşımıza çıkar. Bu yöntemi uygulayabilmek için sarımsak başlarından sarımsak dişlerini ayırmanız gerekmektedir. Ayarladığınız sarımsak dişlerini derin bir kapta soğuğa yakın ılık suyun içinde en az yarım saat dinlendirdikten sonra tek tek elinizle koymanız gerekmektedir. Dilerseniz sarımsak dişinin başını bıçakla keserek de rahatça soyabilirsiniz. Bu yöntem genellikle yüklü miktarda sarımsak sorulacağı zaman kullanılmaktadır.
Sarımsağı bir kavanozda ya da bir kapta sallayarak soymak en çok kullanılan yöntemler arasındadır. Bu yöntemi uygulamak için sarımsak dişlerini sarımsak başından ayırmanıza gerek yoktur. Buradaki püf nokta sarımsağı dişlerinden ayırmadan baş şeklinde koymaktır. Çünkü buradaki mantık sarımsağın çarpma esnasında dişlerine ayrılarak ayrılan dişlerin kabuklarını bırakması şeklinde işler. Bir kavanoza 2 baş sarımsak konur ve kavanozun ağzı kapatılır. En az 2 dakika kavanoz sallanır. Bu sallamanın sonunda kavanoz kapağını açtığınız zaman sarımsak dişlerinin kabuklarından ayrıldığını göreceksiniz.