Soğuk kış günlerini, sıcak bir çorbayla geçirmek en iyi tercihlerden biridir. Tarhana çorbası ise, Türk mutfak kültürünün önemli parçalarındandır. Zahmetli ve uğraştırıcı yapımı, lezzetli tadına değer aşamalarındandır. Tarhana çorbasının hangi sebzelerden yapıldığı, tarifini bilmeyenlerin en merak ettiği konulardan biridir. Tarhana içinde ne olur, toz tarhana çorbasında neler var, hangi sebzelerle yapılır soruları, konu bağlamında araştırılan konular arasında yer almaktadır.
Toz tarhana çorbasının ana malzemesi, undur. Kırmızı kapya biber, yoğurt, pul biber, soğan ve sarımsak tarhananın olmazsa olmaz malzemelerindendir. Sıvı yağ, nane ve salça pişirme aşamasında kullanılan malzemelerindendir.
Toz tarhana çorbasının yapımında un ve yoğurt gibi malzemelerin yanı sıra, pul biber, soğan ve sarımsak da kullanılır.
Gereken Malzemeler:
Tencereye 3 yemek kaşığı toz tarhana karışımı, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı domates salçası eklenir. Ek olarak karabiber, pul biber ve tuz ilave edilir. 6 su bardağı su, tencerede bulunan karışıma eklenir. Ocağın altı açılır ve çorbanın kıvamı koyulaşana kadar pişirilir. Kaynamasıyla beraber ocağın altı kısılır ve 5 dakika daha pişirilmeye bırakılır. 5 dakika sonunda çorba servise hazırdır. Kuru naneyle arzuya göre servis edebilirsiniz.
Toz tarhana çorbası, kırmızı kapya biber, yeşil biber, domates ve soğan gibi sebzelerle yapılır. Arzuya göre farklı sebzeler de eklenebilir.