Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

Sanat bazen yapmamaktır

Havayı güneşli bulmuşken Galata'ya indiğimde kimi görsem beğenirsiniz? 1970'lerin efsanevi feminist sanatçısı Martha Rosler'ı... Elinde simit dolaşıyordu. İstanbul Bienali'nde kolajlarıyla yer alan sanatçı, Cevdet Erek ve Nazım Hikmet Richard Dikbaş'la workshop yapmak için gelmiş. Rosler'ı bir mutfağa soksalardı bari... Teşvikiye'ye inmişken Delicatessen'e de uğrayayım dedim. Ne de olsa orası Nişantaşı'nın Urban'ı... Dışarıdaki masalardan birine çöktüm. Bir de sütlaç söyledim. Sütlacımı bitirmeden neredeyse bütün galericiler sırayla kapıdan içeri girdi. Galericiler zirvesi mi yapılıyor dememe kalmadı. Garson arkadaştan malumatı aldım. Galericiler uzun zamandır bir örgütlenme peşindeymiş. Liderliğini Dirimart'ın sahibi Hazer Özil'in yaptığı çağdaş sanat galericileri zirvesinin neticesinde galericiler dernekleşmeye karar vermişler.
Bu arada Tophane'den ayrılanlara Galeri Non da katıldı. Non artık Mısır apartmanında Galerist'in eski yerinde. Mısır apartmanı hayatı bakalım Non'un hayatına neler getirecek merak ediyorum. Bu arada Mersin'de bir grup öğretim görevlisi, vicdan borçluyuz diyerek Van'a yardım etmeye soyundu. Aralarında sanatçı Juan Botella Lucas'ın da bulunduğu grup, Mersin Güzel Sanatlar Fakültesi dekanlığına bir öneride bulundu. Vicdan borçluyuz grubu, her yıl yapılan hatta bu yıl 10'uncusu gerçekleştirilecek Heykel Sempozyumu ve bu yıl ilki yapılacak Narenciye Festivali'nin iptal edilmesini, bu iki etkinliğe ayrılan bütçenin Van'daki depremzedelere gönderilmesini istiyor. 'Bir kenti kent yapan onun toplumsal refleksidir' diyen duyarlı eğitmenler, Mersin'in 'kozmopolit bir şehir olarak resmi yas kararı alması gerektiğini' de savunuyorlar. 'Bazen susmak iyidir. Sanat yapılmayarak da etkili olabilir' diyen grup üyeleri, heykel sempozyumu yapılmasa da sanat hâlâ etkili olabilir görüşünü paylaşıyorlar. Umarız önerileri, gerçeğe dönüşebilir. Ve bu, Türkiye'nin pek çok kentinde düzenlenen masraflı yerli festivallerin amaçlarını ve sorumluluklarını düşünmeleri için örnek olur. Juan Botella ve arkadaşlarını hassasiyetlerinden dolayı tebrik etmek gerek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA