Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Dar yollar, geniş yollar

Metin Münir özetle diyor ki: "İrlanda'da, bizdeki gibi geniş otobanlar yok. Ana arterlerde dahi tek şeritli yollardan gidiyorsunuz. Daha hızlı olan araçlara yol verilmesi için de cepler yapılmış." (Vatan, 8 Mayıs)
Söylediği doğru. Ben de Belfast'ta ve İskoçya'da aynı şeyi gözlemiştim. Münir bu durumu yönetimin parayı pahalı altyapı projelerine değil de eğitime harcamasına bağlıyor.
Peki ama başka faktörler de olamaz mı? İşte bunlardan biri:
Britanya'da bizdeki gibi 'toprakta geniş devlet mülkiyeti' yoktur. Yani toprak şahıs malıdır. Osmanlı'da ise toprak padişahındı. Cumhuriyet kurulduğunda da bu durum devam etti. Türkiye'de, özellikle kent dışındaki arazilere yol yapmak istediğinizde, büyük çaplı kamulaştırmalara ihtiyaç duymazsınız. Bakanlıklar arası yazışmayla iş biter.
Britanya'da ise tek tek kişilerle uğraşmak, bu arada da dünyanın parasını harcamak zorundasınız. Eh, trafik yoğunluğu da el veriyorsa yolları niye genişletesiniz... Değil mi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA