Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

'Ararat'ı TV'de izleyin

Eğer bir değişiklik olmazsa bu gece Kanaltürk'te tartışmalı 'Ararat' (Ağrı Dağı) filmi oynayacak.
Film bildiğiniz gibi "Türkler 1915'te Ermeniler'e soykırım uygulamıştır" tezini savunuyor. Bunu her türlü duygusal öğeyi maharetli biçimde kullanarak yapıyor.
İngilizce afişinde, 'Yılın en thoughtprovoking (düşünceyi kışkırtan, zihin kurcalayan) filmi' diye sunulan bir çalışma bu. Bana sorarsanız yönetmen Atom Egoyan'ın yaptığı tam tersi: Olayı bilmeyen seyircinin sorular sormasını değil, duygularına kapılarak taraf tutmasını istiyor.
Çünkü olup bitenin ardındaki siyasi ve toplumsal nedenlere hiç girmiyor: Ne I. Dünya Savaşı'nın şartları, ne Rusların etkisi, ne Almanların teşviki, ne İttihat-Terakki yöneticileri, ne de Ermeni çeteleri var filmde...
Sadece masum Ermenilere saldıran, çocukları dahi öldüren, kadınların ırzına geçen bir Osmanlı-Türk ordusu görüyoruz. Yani filmin anlatımına göre 1915'te meydana gelen vahim olayların biricik sebebi Türklerin tek kelimeyle cani olması.
İmkânınız varsa 21:30'da yayımlanması planlanan filmi izleyin. İzleyin ki sanatın propagandaya nasıl alet edildiğini, 'diaspora'nın soykırım tezini Avrupa'da, ABD'de nasıl gönül çelici biçimde savunduğunu görün.
Not: Kanaltürk 'ulusalcı' çizgide bir kanaldır. Sanırım filmi şimdi göstererek kabaran milliyetçi dalgaya katkıda bulunmayı amaçlıyor. Filmi ve daha sonra yapılacak tartışmaları izlerken bunu da akılda tutmakta fayda var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA