Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Reddedilen çocuğun hüznü

Türk Psikologlar Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Dr. Ayla Dönmez diyor ki: "Bir çocuğun anne karnına düştüğü andan itibaren ilgili-ilgisiz, soğuk-sıcak veya aşırı ilgili davranarak kabul ve reddedilmesi yaşamı boyunca kurduğu bütün ilişkilerin temelini oluşturur. Çocuk, kabul görmediği bir ailede büyüdüğünde, o da aynı şekilde kendinden farklı olanı kabul etmeyen, her türlü farklılığa tepki gösteren bir yetişkin olacaktır..." Gerçekten önemli bir konu bu... Diğer insanlarca onaylanan, sevilen, önemsenen bir kişinin davranışları ile... Olumsuzlanan bir kişinin davranışları arasında ciddi farklar vardır. İkinci tip, ilkine kıyasla, daha hırçın, daha gergin, daha karamsardır, daha az kendine güvenlidir.
Bu önemli konu bugün başlayacak olan kongrede tartışılacak: 22-24 Haziran tarihleri arasında İstanbul Askeri Müze Kültür Merkezi'nde yapılacak kongrenin konusu, " Kişilerarası İlişkilerde Kabul ve Ret ." 'Kabul ve ret' meselesi ilk kez bir uluslararası kongrede ele alınıyor.
Kongrenin en önemli konuğu ise Prof. Ronald Rohner . Connecticut Üniversitesi bünyesindeki ' Ebeveyn Kabul ve Reddini Çalışma Merkezi'nin başkanı olan Rohner, aynı zamanda kabul-ret kuramını ortaya atan ve geliştiren kişi.

***
Bunlar önemli çalışmalar. Ancak bir eleştirim var: Bilimcilerin çalıştıkları alanın sınırlarını iyi tanımaları gerekiyor. Hemen örnek vereyim...
Dr. Ayla Dönmez, yukarıdaki sözlerini şöyle sürdürmüş: "Dünyada yaşanan şiddet olaylarına bu açıdan bakınca, birey ve toplum yaşamında barışın ' kabul', şiddetin ise ' ret' ile oluşup geliştiğini görebiliriz. Bu bağlamda bireysel şiddetin de, toplumsal şiddetin de temelinde reddedilme yattığını söyleyebiliriz." İşte psikolojinin sınırlarını aşıp ekonomi-politiğin ve tarihin sınırlarına girerseniz, böyle tuhaf laflar etmeye başlarsınız.
ABD'deki yeni muhafazakârların, taa Clinton döneminden beri Ortadoğu'ya müdahale etmek istediğini biliyoruz. Zaten bunu hiç inkâr etmediler; açık açık yazıp söylediler.
Bush başkan olduktan ve özellikle de 11 Eylül saldırısından sonra da ellerine geçen fırsatı kullanarak hedeflerine ulaştılar.
Söyleyin: Bütün bu gelişmelerin sonucunda ortaya çıkan şiddetin, ebeveyn tarafından kabul ya da reddedilmekle ne alakası var Allah aşkına!
Hayat bir ' bütün' olabilir... Ancak onu anlamaya çalışan bilimler, farklı ' analitik' öbeklerdir.
Birbirine karıştırmayalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA