Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Siyah tuvalet kağıdı

Bundan 10-15 yıl önce, yanlış hatırlamıyorsam bir ABD firması, siyah renkte diş macunu üretmişti. Aramızda 'tutar mı, tutmaz mı' diye tartışmıştık. Tutmadı. Ürün kısa süreden market raflarından çekildi.
Dünyada her yıl on binlerce yeni ürün piyasaya sürülüyor. Bunlardan bir kısmı, ciddi araştırmaların sonucu olarak, toplumdaki gerçek ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla üretiliyor.
Bazısı ise sadece ' ya tutarsa' diye ortaya atılmış oluyor. 'Ya tutarsa' diye düşünerek risk alanları 'enayi' sanmayın. Onların da geçerli nedenleri var. Çünkü birçok buluşa (faks makinesi gibi) ilk başta dudak büküldüğünü biliyoruz.
Bu konudaki son haber şöyle: Renova adlı Portekiz kökenli bir firma siyah tuvalet kağıtları üretmiş. ABD'deki bazı ünlü kişiler ve işletmeciler de bunları kullanır olmuşlar.
Kendini sıradan insanlardan farklılaştırmak isteyen kimi zenginler, ünlüler filan böyle eksantrik (ayrıksı) şeylere ilgi gösteriyor elbette.
Ama ben yine de siyah tuvalet kağıdının uzun ömürlü olacağını sanmıyorum. Çünkü bu tip ürünlerde, ilk heyecan, ilk merak dalgası geçtikten sonra işlev, estetiğe ve fanteziye ağır basar.
Temizlik görevini tam olarak yerine getirip getirmediği belli olmayan, ' delilleri karartan' bir tuvalet kağıdını insanlar niye tercih etsin?
Tabii işin öteki yüzü de var: Bazen de fantezi, işlevi kovabiliyor. Yani bir ürün, işlev konusunda dört dörtlük olsa dahi, fantezilere cevap vermediği ya da onları sakatladığı için de makbul sayılmıyor.
Örnek mi? 1980'li yıllarda Ajda Pekkan pek revaçtaydı. 'Süper Star' deniliyordu.
Bu ilgiden faydalanmak için piyasaya 'Ajda' imzalı çarşaf ve nevresim takımları sürülmüştü.
Peki ne oldu? " Ben kocamı Ajda'nın imzası bulunan yatakta yatırmam " diyen kadınlar, o takımlara iltifat etmedi! Ajda'nın şarkılarını bayıla bayıla dinlediler ama çarşaflarını almadılar.
Bu ilginç çuvallama vakası, Boğaziçi Üniversitesi'nde verilen bir 'marketing' (pazarlama) dersinde de okutulmuştu.
O tepkiyi gösterirken kim bilir kadınların aklından neler geçiyordu? Acaba kocalarının, " Sen niye Ajda gibi 'taze' değilsin " diye sormasından mı çekindiler?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA