Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Kavram kargaşası

Bilgi Üniversitesi'nin 2004'te yaptığı " İstanbul Gençliği/Gençlik Değerleri Araştırması " nihayet yayınlandı.
Çalışmanın ' Siyasi Kavramlara İlişkin Algılamalar' bölümünü kaleme alan Dr. Hilal Akgül şöyle diyor:
"Bizim anladığımızdan farklı bir dincilik ve milliyetçilik kavramları var. Dincilik denilince, ben bir din devletinden bahsedildiğini düşünürüm. Oysa gençler 'dinciliği' dindarlık olarak algılıyor. Yani dincilik algılamaları daha yumuşak. Milliyetçiliği ise yurtseverlik, vatanseverlik olarak görüyorlar. Radikal İslamcı ve şovenist değiller. Belki de çok kullandığımız kavramlar üzerinde belli algılamalar oluşturmamız lazım. Özgürlük denilince herkes farklı bir şey anlamamalı." ( Radikal Cumartesi, 20 Ocak )
Bence Dr. Akgül'ün bu sözleri bir ' itiraftır'. Neyin itirafı? Akademisyenlerin kavramları ile halkın zihnindeki kavramlar arasında bir uçurum olduğunun...
Benzeri bir sıkıntı, Doç. Ali Çarkoğlu ile Prof. Binnaz Toprak'ın " Din, Toplum ve Siyaset " araştırmasında da vardı: Siz insanlara " Laiklik misiniz, İslamcı " diye sorarsanız... Çoğunluk kendini 'İslamcı' diye niteler. Niye? Çünkü ' İslam' kelimesini duyduğu an, insanlar kendi dini pratiklerini hatırlıyor. "Ben 10 üzerinden 9 puan İslamcıyım" diyenin derdi, ' İslam devleti' kurmak değil, ' çok inançlı' bir kişi olduğunu anlatmak.
O halde Dr. Hilal Akgül ve onun gibi düşünenler, " toplumda ortak kavramlar oluşturmak " gibi zahmetli, pahalı ve neredeyse imkânsız projeler peşinde koşmak yerine; halka, ' tarafsız' ve ' önyargısız' yaklaşmayı denemeli. Ancak böyle iyi sosyal bilimci olunabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA