Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Kelimelerin gücü 2: 'Endişeli modern'

Birçok yorumcu, "endişeli modern" tabirini hiçbir kaygı duymadan, bilimsel bir saptamaymış gibi, gönül rahatlığıyla kullanıyor.
Bu tabirde dikkatler hep "endişe" kelimesinde toplanıyor. Niye endişe duyuyorlar?
Endişeli olmakta haklılar mı? Endişelerin giderilmesi nasıl mümkün olur?
"Endişeli" sıfatı o kadar çekici ki "modern" kelimesi dikkatlerden kaçıyor.
'Modern'i sorgulanmaz bir veri gibi algılıyoruz: Yani karşınızda, "modern oldukları tartışılmaz bir endişeliler grubu" varmış gibi düşünüyoruz.
Yanıltıcı bir algı bu...
Bir soru: Eğer "modern"... Çağa uygun, çağdaş olan, gelenekselin karşısında yeniyi temsil edense... Aşağıdaki insanlar hangi kategoriye giriyor?

***

Birkaç yıl öncesine kadar, Hocaefendi'nin takipçilerine, "Fethullahçı" derlerdi.
Şimdi "Gülenci" diyenler çoğaldı. Bense yarı şaka, yarı ciddi, "Gülenist" demeye başladım onlara... Nedeni şu:
Bir kimya öğretmeniyle tanışmıştım. Daha önce nerede çalıştığını sordum. "Brezilya'daydım" dedi. Herhalde Portekizce bildiği için gönderilmişti... "Hayır, sadece çat pat İngilizce biliyordum" dedi.
Tek kelime Portekizce bilmeden Brezilya'ya gidiyor. Kendisi gibi birkaç arkadaşıyla birlikte orada bir Türk okulu kuruyor.
Ben rastladığımda Türkiye'deydi. Öğrendiği Portekizceyi unutmamak için, uydudan Brezilya kanallarını izliyordu.
Bir başkasını Chicago'da tanıdım. "Suşiye bayılırım" dedi. Herhalde ilk kez ABD'de tatmıştı. "Hayır, ben daha önce Japonya'daydım. Orada sevdim. Eşim de zaten Japon" dedi.
Küreselleşen dünyanın parçası olmuş... Nereye giderse gitsin, kendini asla "gariban bir yabancı" gibi hissetmeyen bu insanlara "Gülenist" diyorum. (Dünyanın ortak dili İngilizceden hareketle...)
Şimdi soru şu: Gülenistler de modern değilse, kim modern?
Nasıl oluyor da...
Adımını Türkiye'den dışarıya atmamış... Demokrasiden hazzetmeyen... Askeri vesayetin devamını arzulayan... Türkçeden başka dil bilmeyen... Küreselleşen dünyadan korkan bir insana modern diyoruz da...
Birkaç dil bilen... Sürüyle ülke gezmiş... Avrupa Birliği'nden ve demokrasiden yana olan... Militarizm ve şiddet karşıtı bir insana, modern yerine muhafazakâr diyoruz.
Modern sayılmak için "etanol dostu" olmak yetiyorsa... Bunca düşünür, moderni tanımlamak için boşuna uğraşmış.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA