Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Menderes'in sesinden 1 Mayıs kutlaması

Yeni bir tarih programı ("Eski Defterler") cumartesi akşamı aHaber'de başladı. Üç tarihçi bilhassa yakın tarihimizi ele alacak: Cemil Koçak, Hakan Erdem, Mehmet Alkan...
Tarih programlarının çoğunda, birkaç tarihçi bir araya gelip sohbet eder. Yani programın görsel malzemesi genellikle tarihçilerin kendisidir. Halbuki geçmişten günümüze kalan birçok malzeme var. Faraza bir taht... Müzeden stüdyoya getirmek mümkün olmasa da, fotoğrafı çekilebilir, kameraya alınabilir.
İşte "Eski Defterler" tam da bunu yapmayı amaçlıyor: Örneğin Hakan Erdem, 1930'lardan günümüze sarkan Türk tarih tezinin saçma yanlarını, büyük ekrana yansıtılmış göçler haritası üzerinde anlattı.
Aynı şekilde, Cemil Koçak da "Misakı Milli" kavramı hakkındaki tartışmalara değinirken harita kullandı.
Programın zirve malzemesi ise gözlere değil, kulaklara hitap ediyordu: Mehmet Alkan stüdyoya 45'lik plaklar ve bir de eski tip pikap getirmişti.
'1 Mayıs İşçi Bayramı'nın tarihi konuşulurken, Başbakan Adnan Menderes'in 1960'taki kutlama mesajını plaktan çaldı Alkan... Program kapanırken, bu tarz bir tarih programının ilgi çekeceği hemen belli oldu: Seyircilerin talebiyle konuşma tekrar dinletildi.
Meraklısına: Programın Adnan Menderes bölümünü YouTube'a koymuşlar. Dinleyebilirsiniz.
Bir öneri: Bence program net bir saat olmalı ve tarihçiler sadece "bir" (en çok "iki") temaya odaklanmalı. Konudan konuya geçince, resmi tarihi sarsan bilgilerin etkisi azalıyor...



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA