Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Donizetti Paşa

Yarın (pazartesi) akşam, İstanbul Haliç kıyısındaki Rahmi Koç Müzesi'nde hoş bir etkinlik var:
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve KÜSAV Başkanı Çiğdem Simavi'nin desteğiyle, Andante Dergisi Yayın Yönetmeni Serhan Bali'nin organize ettiği "Donizetti Klasik Müzik Ödülleri Töreni" yapılacak.
Bu törende "Yılın Kadın Opera Yorumcusu" ya da "Yılın Klasik Müzik Orkestrası" gibi alanlarda ödüller dağıtılacak.
Ödüllere adını veren Giuseppe Donizetti, 1788'de İtalya'da doğuyor.
Padişah II. Mahmut'un teklifini kabul ederek 1828'de İstanbul'a yerleşiyor ve Musika-i Hümayun'un (Saray Orkestrası) başına geçiyor.
Üretken bir sanatçı Donizetti. Mesela II Mahmut için "Mahmudiye", Sultan Abdülmecit içinse "Mecidiye" marşlarını besteliyor. Mecidiye Marşı 20 yılı aşkın süre, Osmanlı Milli Marşı "gibi" kullanılıyor.
Klarneti, Osmanlı'ya o tanıtıyor. Hatta dünyada klarnet için senfoni yazan ilk besteci olduğu söylenir.
Donizetti Paşa 28 yıllık görevden sonra 1856'da ölüyor. Elmadağ'daki TRT Radyo Evi'nin hemen karşısında bulunan St. Esprit Katedrali'nin mahzenine gömülüyor.

***

Bu ödülün adıyla ilgili küçük bir itirazım var: Giuseppe Donizetti bir 'Osmanlı Paşası'dır. Yani onun adı 'Donizetti Paşa'dır.
Müzik araştırmacısı Emre Aracı'nın, "Osmanlı Sarayının İtalyan Maestrosu" (YKY) adlı kitabının genel başlığı da "Donizetti Paşa"dır.
"Paşa" kelimesi, onu önemli opera bestecilerinden olan kardeşi Gaetano Donizetti'den ayırmakla kalmaz...
Aynı zamanda, Donizetti'nin Osmanlı yönetim sistemi içinde resmi bir konumu olduğunu gösterir. Zaten her yerde kullanılan ünlü suluboya portresinde onu başında fesle görürüz.
Bu anlamda Giuseppe Donizetti bir "yabancı" değildir: "Bizimdir".
Donizetti Paşa adına ödül koymak, elbette son derece hayırlı, kadirşinas, takdir edilmesi gereken bir davranış. Serhan Bali'ye ve ona destek olanlara teşekkürler...
Ancak ödülün adını "Donizetti Paşa Klasik Müzik Ödülleri" şeklinde değiştirelim.
Aksi halde sanki bir "İtalyan sanatçı" adına ödül dağıtılıyormuş gibi duruyor. Halbuki o "bizim paşamız".

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA