Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Her gerçeği çocuğunuza anlatmayın!

Ankara Çankaya'da yaşayan bir okurumuzdan gelen mesajı özetliyorum:
"İlkokul 1'inci sınıfa giden bir kız çocuk babasıyım. 30 küsur yaşındayım. Son yıllarda tarihle barışma anlamında olumlu birçok olay yaşanmasına rağmen bazı şeyler değişmiyor. Mesela yeni eğitim sistemi tartışıldı ama müfredat hiç tartışılmadı.
Kızım eve ödev getiriyor, bakıyorum öğretmen okuyup deftere yazma parçası vermiş. Parçada aynen şu ifadeler var:
'Eskiden Arap alfabesi vardı, çok zordu. Atatürk, Türk alfabesine geçmemizi sağladı. Eskiden kadınların hiçbir hakkı yoktu. Ülkeyi padişahlar yönetiyordu. Ülkemizi düşmanlar işgal etti. Eskiden medreseler vardı, Atatürk modern okullar açtı' vs vs...
Binlerce yıllık Latin alfabesinin bir anda Türk alfabesi olmasına mı yanarsınız, Cumhuriyeti sevdirmek için ille de Osmanlı'da ne varsa kötülenmesine mi şaşarsınız? Anlayamıyorum, üzülüyorum. Bir öğretmen Latin alfabesi nedir bilmez mi? Bir müfredat bu kadar mı yalan üzerine kurulu olur? Ben kızıma doğruları anlatınca kafası karışıyor."

Kemalist veliler çarpar
Okurumuzun e-mektubunu acı acı gülümseyerek okudum. Son cümleye geldiğimde ise eyvah dedim.
Sevgili okurumuz... Sakın kızınıza gerçekleri anlatmaya kalkışmayın!
Çünkü onu uyarsanız dahi, sizden öğrendiklerini arkadaşlarına söyleyecektir. Arkadaşları da evde anlatacaktır.
Sonuçta Kemalist veliler, öğretmenin, hatta okul müdürünün karşısına dikilerek, kızınızı ve sizi cezalandırmaları için baskı yapacaktır. Okul aile birliğini ayaklandıracaklardır.
Bu olay arkadaşlarımın başına geldi. Oğullarına bir konuda gerçeği anlatmışlar. Çocuk da sınıfta söylemiş.
Ana-babayı okula çağırdılar. Kaşlar çatılmış, ağızlar aranmış. Adeta sorguya çekilmişler.
İşin içinde bir burs durumu olduğu için bizimkiler direnememiş. "Asıl siz gerçekleri öğretin" diyememişler.
"Çocuk yanlış anlamış. TV'deki bir tartışma programında söylenmiş..." filan demişler. "Bir daha olmasın..." uyarısıyla eve dönmüşler.

Size bir önerim var
Sevgili okurumuz! Sanırım sizi anlıyorum. "Ya çocuğum gerçekleri hiçbir zaman öğrenmezse" diye kaygılanıyorsunuz.
Merak etmeyin. Babasını seven bir çocuk ileride onun izinden gidecek, en azından bu konuları merak edecektir.
Size bir önerim var: Bir defter alın. Mektubunuzda sözünü ettiğiniz "Türk alfabesi" türünden olayları, tarihiyle birlikte deftere not edin.
Mesela, "Sevgili kızım, bugün eve getirdiğin ödevde şöyle bir gülünçlük vardı... Ama okulda baskı görmemen için sustuk, sana gerçeği öğretemedik" diye yazın.
Defteri ona göstermeden doldurun. Hatta verilen ödevleri, yazdığı metinleri, yaptığı resimleri filan da saklayabilirsiniz.
Sonra ileride, ne bileyim mesela üniversiteyi kazandığı gün, çıkarıp defteri hediye edin.
Emin olun hayatında aldığı en güzel, en etkileyici hediyelerden biri olacaktır. Kemalist bir bağnazlıkla yetişmiş olsa dahi (ki sanmıyorum), içine kurt düşecek, ideolojik palavraları sorgulamaya başlayacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA