Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Korksunlar mı? Sevsinler mi?

Bazı okurlar soruyor: "Kültür-sanat konularına niye ağırlık veriyorsunuz?" Cevap karmaşık değil: Türkiye lider ülke, İstanbul da bir dünya kenti olacaksa... Bunu kültür-sanat sektörüne (de) önem vermeden başaramaz.
Siyaset biliminde 'Yumuşak Güç' deniyor buna... ABD gıpta edilen ülke haline gelişini, sadece 'Sert Gücüne' (askeriye ve ekonomi) ile değil, 'Yumuşak Gücüne' de borçlu:
Amerikan Rüyasını yaratmada Hollywood'un katkısını zaten biliyoruz. Geçenlerde cazcıları, 50'lerde, 60'larda çeşitli ülkelere göndermelerinin öyküsünü okudum.
ABD Dışişleri Bakanlığı... Trompetçi Dizzy Gillespie'nin Pakistan'da; trompetçi Louis Armstrong'un Mısır'da; klarnetçi Benny Goodman'ın Rusya'da, piyanist Duke Ellington'ın Irak'ta gösteri yapmasını sağlamış.
Askeriyesi güçlü ülkeden korkulur... Ekonomisi güçlü ülkeye saygı duyulur... Buna karşılık yabancı bir ülke, ancak kültürsanatıyla sevilir...
Peki, Türkiye'de neler yapılıyor? Mesela ipe sapa gelmez laflar etti diye piyanist Fazıl Say hakkında soruşturma açılıyor. Tabii bu durum Say'ın konser verdiği her yerde duyuluyor. Saçmaladı diye sanatçısına soruşturma açan bir ülkeye sempati duyulmaz!

Hani yumuşak gücümüz?

Ya Başbakan Erdoğan'ın 'Muhteşem Yüzyıl' dizisini kötülemesi? "Bu tip diziler komşu ülkelerde çok beğeniliyor, daha fazla çekin, Fatih için de yapın" diyeceğine, savcıları göreve çağırıyor.
"Ülkeler arası yarışın, kültür-sanat alanında da sürdüğünden habersiz bir kasaba politikacısının mantığı" demek de doğru olmaz...
Çünkü Santral İstanbul'u övgüler düzerek açan da Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'ni yapan da... AKM'yi yıkıp çok daha görkemlisini inşa etmek isteyen de o...
"Seni Avustralya Sydney'e götürsek, ilk görmek isteyeceğin yer neresi olur" diye sorsanız... Tereddütsüz, Opera Evi derim. O çok çekici konser salonu, denizdeki yelkenlilerden esinlenerek yapılmıştı.
Peki, biz niye Çamlıca'ya... Mesela dörtnala giden atlılardan ya da Padişah çadırlarından esinlenerek ihtişamlı bir kültür-sanat kompleksi yapmıyoruz da... Türkiye'nin köklü simgesi Sultanahmet Camii'nin kendisi dururken, kötü bir taklidini dikmek istiyoruz?
Var mı bunun cevabı?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA