Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Devlet Bahçeli'nin barış sürecine olumlu katkısı!

Kısaca 'Akilcanlar' dediğim "akil insanlar" projesinin hayata nasıl geçeceğini tam anlamıyla anlayan var mı?
Şimdilik manzara şu: Akilcanlar halkla toplanarak barış sürecini konuşacak... Sonra da izlenimlerini rapor haline getirerek, Hükümete sunacaklar... Yapacakları etkinliklerin bir işe yarayıp yaramayacağını zaman gösterecek.
Bugün için önümüzde sadece gayet başarılı bir politik propaganda çalışması var. Kamuoyu haftalardır Akilcanlarla yatıp, Akilcanlarla kalkıyor.
(Hükümet cenahından kaynaklanan bu fikri kim bulduysa tebrik ederim. Halkla ilişkiler ve reklamla bağlantısı olan bir arkadaş olsa gerek.)

Önemli olan konuşturmak
Halkın yakından tanıdığı birçok kişi bu işe soyununca... Kulaklar dikildi elbette... İnsanların evde, işte veya kahvede akilcanlardan bahsetmesi, aynı zamanda barış sürecinden söz etmeleri anlamına geliyor.
Sosyal bilimlerin saptamalarından biridir: Bir konu hakkında olumlu veya olumsuz konuşmak, neticede onu var eder veya güçlendirir. ("Reklamın iyisi-kötüsü yoktur" lafıyla kastedilen tam da budur.)
Yani Akilcanların çalışmaları, pratikte hiçbir işe yaramasa dahi, barış süreci hakkında bir farkındalık oluşmasını sağlıyor.
İşin eğlenceli yanı ne biliyor musunuz? MHP Başkanı Devlet Bahçeli de buna istemeden, farkında olmadan katkıda bulunuyor.
Çünkü Bahçeli'nin, Orhan Gencebay veya Lala Mansur gibi ünlü Akilcanlara attığı laflar sayesinde, olay daha da fazla konuşulur oldu.
(Not: 2007 sonbaharında gündeme sokulan mahalle baskısı kavramını hatırlayın. Demokratlara ve muhafazakârlara defalarca buradan seslendim: "Bu kavramı kullanmayın. Çünkü tam da kullandığınız için var oluyor ve Ergenekonculara yarıyor..." dedim. Dinlemediler. Sonuçta, mahallenin giderek yok olduğu Türkiye'de, mahalle baskısı kavramı yerleşti.)

Kararsızlar etkilenecektir
Peki, Akilcanlar etkili olabilecek mi?
Bence fazla etkisi olmaz. Oğlu şehit düşmüş bir babayı, bir toplantı yaparak ikna etmek mümkün mü? Bence değil. AK Parti'nin yeminli düşmanları, faraza Tarhan Erdem dedi diye barışa destek verir mi? Vermez.
Akilcanlar ancak kararsızları veya zaten ikna olmaya hazır olanları olumlu yönde etkileyebilir. Diğerleri milim kımıldamaz.
Saldırgan milliyetçiler ise fırsat bu fırsat, Akilcanların halkla yapacağı toplantılara saldırmaya çalışacaklardır. Polisin sağlam tedbirler alması gerekecek.
Ben bir de Hükümet kanadının, Akilcanlar projesini başka girişimler için atlama taşı olarak kullanacağını tahmin ediyorum.
Sürekli sorulan bir soru da Akilcanların kimliğiyle ilgili... İçlerinde... Kürt sorunu diye bir sorunu kabul etmeyen... PKK'yı sadece bir fitne odağı olarak gören... Dolayısıyla savaşın sürmesini isteyen insanlar var.
Aslında o listede yer almamaları gerekiyor. Ama oportünistlik yaptılar ve sırf "Bakın ben de bir akilcanım" diyebilmek için daveti kabul ettiler.
Onlar da, Devlet Bahçeli gibi yandan çarklı biçimde olumlu katkı yapabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA