Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Hız sınırı ne olmalı?

Kara yollar ı Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği özetle diyor ki: Kent içi yollardaki 50 km. hız sınırını 90'a çıkarmak isteyenler var (Trafik Dairesi Başkanlığı kastediliyor). Aman sakın yapmayın...
Kent içi yollardaki hız sınırının 90'a çıkarılması makul bir öneri mi? Sokaklarda böyle bir hız zaten imkânsız: İzin verilirse de cinayet olur.
Bazı caddeler de aynı durumda. Mesela Bağdat Caddesi'nde hız yapılmasının vahim sonucunu defalarca gördük. Selin Uras ile Erdem Celasun'un ölümleri hâlâ hafızalarda.
Tabii bir de kentin içinde olup, şehirlerarası yollara benzeyen caddeler var: Onlarda 50 km. sınırı getirmeyi trafiğin akışı imkânsız kılıyor.
Şunu demek istiyorum: Yolların yeniden tanımlanması gerekiyor. "Kent içi" gibi genel bir tabir yetmiyor. Hız sınırları yol tiplerine göre de belirlenmeli.
Bir de şehirlerarası yollar var. Birkaç sene önce Bursa yönünden gelmiş, Karacabey'e doğru gidiyordum. Yeni asfalt dökülmüş duble yol...
Trafik polisi durdurdu. Hayrola? "Efendim radara yakalandınız..." 110 ile gidiyormuşum. Cezayı yedik.
Vallahi farkında değildim. Çünkü dediğim gibi yol kaymak gibiydi, gayet güvenliydi ve araba adeta kendiliğinden o sürate çıkmıştı.
Böyle güzel ve güvenli yollarda da hız sınırını 90'da tutmak bana saçma geliyor. 40 yıl önce de 90'dı hız sınırı, şimdi de 90... Otomotiv teknolojisi fevkalade ilerlemişken 90 bana hiç makul bir sınırlama gibi gelmiyor.
Otoyollarda ise 120'ye izin var ama... Bu yaz Yunanistan'a gittik. İplasa Sınır Kapısı'ndan geçtikten sonra, taa Atina'ya kadar uzanan bir otoban başlıyor. Bizdekiler gibi: Asfalt güzel, yolun kenarları bariyerli. Onlar hız sınırını 130 km. yapmış. Ama mesela viraj keskinleşti mi 100'e, 90'a indiriyorlar.
Özetle: Hayat da çeşitleniyor, teknoloji ilerliyor. Yarım asır önceden kalmış yasak ve sınırlamalarla devam etmemek gerek.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA