Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

YÖK'ün felsefesi?

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) geçen gün aldığı kararla, ilahiyat fakültelerinde okutulan felsefeye giriş ve felsefe tarihi derslerini zorunlu olmaktan çıkarmış, isteyenin takip edeceği seçmeli ders statüsüne sokmuş. Karar medyada da tepkilere yol açtı. Osmanlı dönemine kadar uzanan örnekler veren yorumcular, bu derslerin önemini anlatmaya çalıştı.
Tam bu noktada anlamadığım şu: YÖK'e ne bundan? Ne biçim üniversite sistemi bu?
YÖK dersler bağlamında bir fakültenin ve bölümün ancak asgari standartlarına karışabilir.
Gerisini üniversite belirler...
Nedir asgari standart? Okuduğum bölümden örnek vereyim: "Sosyolojik düşüncenin tarihi" dersinin verilmediği, Marx, Durkheim ve Weber'in öğretilmediği bir sosyoloji bölümü olabilir mi? Olamaz!
YÖK "Bu dersi okutacaksın" diyebilir...
Hadi onu anladık... Ancak hangi akla hizmet, "Şu dersi - zorunlu olarak - okutma" diyebiliyor?
A üniversitesinde zorunlu, B üniversitesinde seçmeli olan o ders, C üniversitesinde hiç olmayabilir. YÖK'e ne bundan?
Ben Kenan Evren Cuntası'nın üniversiteleri zapturapt altına alabilmek için oluşturduğu şu anki YÖK sistemine toptan karşıyım.
Lağvedilmeli. (Yerine ne kurulacağını ayrıca tartışırız.) Devletçi Kemalistler tarafından yazılmış bir kanunla özel üniversiteleri yönetmek mümkün mü? Çağın ve ülkenin gereklerine uygun bir YÖK Kanunu'nu çıkarmak bu kadar mı zor?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA