Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Kentsel dönüşümün insancıl şekli

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ilçedeki 400 bin nüfusun yarısının (200 bin kişi) gecekonduda yaşadığını belirttikten sonra... "Biz yerinde dönüşümden yanayız... Binalar yenilenecek ama kimse şehir dışına gitmeyecek" demiş. (Milliyet, 20 Eylül)
Ben size bu yöntemden haziranda Gaziosmanpaşa (GOP) Belediyesi bağlamında kısaca söz etmiştim. GOP Belediye Başkanı, tıp doktoru Erhan Erol'u ziyaret ettiğimde ilçedeki kentsel dönüşüm modelinin farkını anlatmıştı.
Birçok bölgede kentsel dönüşüm, evini müteahhide vermek ve parasını alıp gitmek... Veya inşaatın devam ettiği iki-üç yıl boyunca bambaşka bir bölgeye taşınmak şeklinde oluyor.
GOP'ta ise önce insanların belli bir kısmının kalacağı evler yapılmış... Sonra oraya taşınmaları sağlanmış... Ardından eski evler yıkılıp yerlerine depremde yıkılmayacak modernleri inşa edilmiş... İlçe sakinleri, geçici konutlardan, zaten uzağa gitmedikleri eski mahallelerine dönmüşler.
Böylece parça parça, kimseyi başka bir ilçeye taşınmak zorunda bırakmadan, kentsel dönüşümü gerçekleştiriyor GOP.
Bence hem akılcı, hem de insancıl bir yöntem: Okuldan ulaşıma; başka bir ilçeye taşınmanın zorluklarını düşünebiliyor musunuz? İnşallah Sarıyer'in Başkanı Şükrü Genç de GOP kadar başarılı olur.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA