Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Çinli turist gelebilir: El kadar çanta 3500 TL

Geçenlerde Çinli turistlerin oluşturduğu pazardan Türkiye'nin yeteri kadar pay alamadığını yazmıştım. 2012 verilerine göre... 83 milyon Çinli yurtdışına tatile gidiyor ve 102 milyar dolar harcıyor.
Şu anda Çinli turistler kişi başına en çok para harcayan millet. Ancak bunların pek azı, tam sayı verirsek sadece 150 bini Türkiye'ye geliyor.
Yazıyı şu cümleyle bitirmiştim: "Şahane plajlarımız, muhteşem bir tarihimiz varken, bu büyük meblağdan niye ciddi bir pay almayalım?" ('Çinli Turistler Ne Zaman Gelecek', 26 Eylül.)
Turizm piyasasını ve çeşitli etnik grupların tercihlerini bilen okurlarımız hemen itiraz etti. Örneğin okurumuz Levent Serttaş şöyle diyordu:
"Çinli turistler plajlara gelmez. Gerçi listenizde Phuket var ama Çinliler oraya yalnızca eğlence için giderler. Bu konuya, 'güneş, deniz ve kumsal' ayağı olmayan bir strateji ile yaklaşmak lazım."
Peki, kişi başına harcamada Amerikalıları da, Almanları da geride bırakan Çinli turistler paralarını nasıl harcıyor?
Bir başka okurumuzun, Kadir Öztürk'ün mesajı bunun ipuçlarını veriyordu: "O söylediğiniz rakamlara ulaşmak için Louis Vuitton, Prada, Chanel, Hermes gibi markalar gerekir."
İnternette araştırdım: Ülke ekonomisinin büyümesi sayesinde zenginleşen Çinli turistler, yurtdışına gittiklerinde o lüks markaların ürünlerini adeta yağmalıyor.

Lüküs hayat

Çinli turist konusuna dönmek nereden mi aklıma geldi? Dün bizim gazetenin son sayfasında kocaman bir Louis Vuitton ilanı vardı. "Açılış 10 Ekim 2013" diyordu ilan. Adres olarak da "Zorlu Center" yazıyordu.
Vestel'in patronu Ahmet Zorlu'nun, eski Karayolları arazisini alarak Zincirlikuyu'da yaptığı devasa Zorlu Center'da hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Dün gezdik: Beymen başta olmak üzere, bazı mağazalar faaliyete geçmiş durumda.
Gazetedeki ilanın etkisiyle, markalar özellikle ilgimi çekti. Okurumuzun "Çinli turiste bunlar hitap eder" diye saydığı bütün lüks markalar ve dahası, Zorlu Center'da yer alıyor. (Küçük sayılacak bir çanta 3500 TL.)
Zorlu Center, İstinye Park, Kanyon, Nişantaşı ve Bağdat Caddesi mağazaları... Daha fazla Çinli turist çekmek için bu kadarı yetmese de gidişat o yönde.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA