Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Hayat taklitle geçer mi? Geçer!

Olay eğlenceli: Çin'in Şenzen kentinde Dafen isimli bir kasaba... Burada binlerce ressam harıl harıl çalışıyor. Ne mi yapıyorlar? Dünyaca ünlü tabloların taklitlerini...
25 yıl önce yoksulların yaşadığı bir yerdir Dafen... Derken Huang Jiang adlı bir ressam atölye açıp taklit resimler yapmaya başlar.
Kısa zamanda taklit resimlerin geniş bir piyasası olduğu ortaya çıkar. Mesela Mona Lisa'nın posterini değil de, yağlıboya taklidini tercih etmektedir insanlar.
Huang Jiang'ın işleri hızla gelişir. İyi para kazanmaya başlar. Atölyesine yardımcılar alır. Kimi Picasso yapmaktadır, kimi Matisse...
Talep o kadar yoğundur ki Jiang'ın yardımcıları ayrılıp kendi atölyelerini açarlar. Yine de istekler karşılanamaz. Dafen ressam istilasına uğrar.
Bugün yılda 90 milyon liralık ihracat yapıyorlar. Dünyadaki taklit resimlerin yüzde 60'ının buradan çıktığı tahmin ediliyor.
Taklitler arasında ciddi kalite farkları var. Mesela sıradan bir kopya 15 lira ederken, orijinalinden ayırt etmek için uzman gerektiren kopyalar büyük paralara satılıyor.
Dafen'deki ressamların bir başka özelliği de butik tarzda çalışabilmeleri. Diyelim ki Rembrandt'ın Gece Devriyesi adlı tablosunda yer almak istiyorsunuz. Ressama fotoğrafınızı gönderiyorsunuz, o da sizi resme yerleştiriyor.
Bunları niye mi anlattım? Çünkü kasabanın fotoğraflarına bakarken, Fransız ressam Jacques- Louis David'in Alpler'i Aşan Napolyon adlı tablosu gözüme çarptı.
Meğer bazı müşteriler Napolyon yerine kendilerinin resmedilmesini istiyormuş. Bunun için iyi de para veriyorlarmış.
Durun! Hemen bıyık altından gülmeye başlamayın. Bunun benzeri Türkiye'de de oldu. Hem de Napolyon'un yerine Atatürk konularak!
Fransız kültürünün ve de lideri kültünün etkisiyle... Mustafa Kemal, aynen David'in 1800 yılında yaptığı tablodaki gibi resmedildi. Tam bir aşırı esinlenme hali.
Resimden üretilen poster bende var. Alt kısmında aynen şöyle yazıyor:
"Eşsiz Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın büyük zaferimizin kesin sonucunu ve Türk Milletinin ebedi kurtuluşunu müjdeleyen tarihi emri: 'Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!'
"Bu temsili resim, Kurtuluş Savaşı'mızda Atatürk'ün şahsında kahraman Ordumuzun şahlanışını temsil etmektedir."
50x33 cm boyutlarındaki bu poster... Pazar Mezatı'nın, 11 Ocak Cumartesi günü yapacağı açık artırmada satılacak (Ahırkapı'daki Armada Oteli. Saat: 14.00)
Posterin açılış fiyatı 100 lira. "Çin'de kaça yaparlar" derseniz, valla bilmiyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA