Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Bu da mı Rus istihbaratı?

Kafaya taktığım bazı meseleler vardır.
Zihnimde döner dururlar.
Bunlardan biri şu: Suriye diktatörü Esad, nasıl oldu da muhaliflere karşı kimyasal silah kullandı?
Olay meydana geldiğinde, herkes Esad'ı suçlamıştı.
Bense şöyle düşünmüştüm:
O dönemde Esad'ın eli muhalefete karşı güçleniyordu...
Kimyasalın kullanıldığı yer, rejim açısından ölümkalım durumunun yaşandığı fevkalade kritik bir bölge değildi...
Bu şartlarda Esad'ın kimyasal silah kullanarak, ABD ve müttefiklerinin hışmını üstüne çekmesinde hiçbir çıkarı olamazdı.
Olayda bir tuhaflık vardı. (24 Ağustos 2013)

Rapor öyle demiyor

Aradan zaman geçti. Derken ünlü ABD'li gazeteci Seymour Hersh, Başkan Obama'nın, Esad'ı kimyasal kullanmakla suçlarken, bunu elinde hiçbir delil olmadan yaptığını... Bölgedeki ABD istihbaratçılarının tam tersini söylediğini; kimyasal bomba taşıyan füzelerin, muhaliflerin kontrolündeki bölgeden ateşlendiğini belirtti. (Bakınız 10 Aralık 2013 tarihli yazım.)
Geçenlerde bir gelişme daha oldu:
ABD'nin dünyaca ünlü teknik üniversitesi MIT'den (Massachusetts Institute of Technology) Prof. Theodore Postol ve Birleşmiş Milletler silah denetim uzmanı Richard Lloyd'un, kimyasal olayıyla ilgili raporu yayınlandı.
İnce hesaplardan sonra rapor şu sonuca varıyor: "Şam'ın Guta semtindeki olayda, kimyasal taşıyan füzeler muhalifler tarafından fırlatıldı."
Demek ki benim masa başında, sadece mantık yürüterek ortaya attığım sorular, hiç de anlamsız değilmiş.

Vicdanları sızlar mı?

Bu bilgilerden hareketle, şöyle bir tahminde bulunabilirsiniz: "Eğer olaya karışanlardan sağ kalanlar olursa... Önümüzdeki yıllarda itirafta bulunabilir, 'O kimyasalları bizimkiler attı... O gün bugündür vicdanımız sızlıyor' diyebilirler."
Bence böyle bir tahmin yapmakta aceleci davranmayın. ABD'yi Esad'a karşı savaşa sokmak için bu korkunç yolu deneyenler, pişmanlık duymak yerine şöyle düşünebilirler: "Savaşta olur böyle şeyler... İtiraf edersek dindaşlarımız töhmet altında kalır."
Kıssadan hisse: Müruruzamana uğramış bir olayı niye mi hatırlattım? Ne bileyim; mesela siz de, menfur Reyhanlı patlamasını düşünmeye başlarsınız. Onun da Esad tarafından yaptırıldığı söylenmişti de...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA