Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Madem durum bu kadar kötü oylar niye CHP'ye kaymıyor?

Başbakan Erdoğan geçenlerde Konda Araştırma Şirketi'nin yaptığı anket çalışmasındaki yüzdeleri medyaya açıklamıştı: AK Parti 47.7... CHP 28.5... MHP 14.4... BDP 5.9...
O arada yine Konda'nın yaptığı başka bir araştırma dolaşıma girdi: Halkın yüzde 77'si yolsuzluk-rüşvet iddialarının doğruluğuna inanıyordu.
İlk bakışta bir çelişki varmış gibi duruyor. Madem yolsuzluğa inanılıyor; bu destek niye? Siyaset sosyolojisinin bu tuhaflığı açıklaması gerekiyor.
Siyaset sosyolojisi, adı üstünde, toplumla siyaset arasındaki ilişkiyi inceler. Toplumu oluşturan çeşitli kesimler hangi partiye, niye oy veriyor?
O halde siyaset sosyologlarının zihnini bugün en çok meşgul eden soruyu şöyle formüle edebiliriz: "Yolsuzluk suçlamalarının yoğunlaştığı bir ortamda, nasıl oluyor da iktidar partisi yüzde 50'ye yakın oy alabiliyor?"

Hâlâ halka yabancı

Ilımlı ve nazik kişiliğiyle, karşı cenahtakilerin de saygısını kazanan, Konda'nın sahibi Tarhan Erdem'e sormuşlar (Tuğba Tekerek'in röportajı, Taraf, 10 Şubat).
Eski bir CHP yöneticisi olmasına rağmen, AK Parti konusunda objektif olmaya özen gösteren Erdem, bu durumu iki nedene bağlamış: Muhafazakârlık ve Seçenek Yokluğu.
"Muhafazakârlık" derken kastettiği, bilhassa dini değerler konusunda CHP'nin halkı tatmin edememesi. Söz konusu değerlere uzak ve eleştirel durması...
Ancak bence kilit nokta alternatifin olmaması... Yani CHP'nin (ve diğer siyasi oluşumların) Başbakan Erdoğan'a rakip olacak bir lider çıkaramaması...
Muhafazakârlık ise iddia edildiği kadar büyük bir ağırlığa sahip değil. Şunu demek istiyorum:
AK Parti yuvarlak hesap yüzde 50 mi alıyor? Bu 50 puanın 20-25 puanı muhafazakârlıktansa... Kalan 25-30 puan yüzergezer oylardan geliyor. Ki bu yüzergezer oylar ekonomiye endeksli...
Eğer ekonomi bozulursa... İlk kopuşlar yüzergezer oylarda olur. Kriz derinleştikçe, sıra muhafazakârlara gelir.
Tam da bu nedenle Başbakan Erdoğan... Özellikle inşaat sektöründe ve KOBİ'lerde iflaslara yol açacağı... Dolayısıyla da işsizliği ve enflasyonu artıracağı için faizlerin yükseltilmesine karşı çıkıyor.

Eksi 30'da dondu

Geçen gün, son iki seçimde MHP'ye oy vermiş, iktidara gıcık olan, orta-alt tabakadan birisiyle konuşuyordum...
Önce AK Parti döneminde köyüne yapılan hizmetleri anlattı: Kaymak gibi yollar, köyün yaşlılarına yardım, vs... Böyle bir sürü örnekten sonra, "Vatandaş bilinçsiz" demez mi?
Halbuki vatandaş gayet bilinçli: Rahat ve sağlıklı yaşamasına yardımcı olan partiye oy veriyor.
Peki, bırakın daha iyisini... Aynı hizmeti sunmayı garanti eden alternatif bir parti var mı? Yok. O zaman vatandaş niye macera arasın?
Dikkat ederseniz... "2007 ve 2011'de AK Parti'yi destekledim, bu sefer vermeyeceğim..." diyenlere ne yapacağı sorulduğunda... "Sandığa gitmeyeceğim" veya "Bağımsızlara vereceğim" gibi cevaplar geliyor. "Bu sefer CHP..." diyen ise tek tük...
Hesap ortada: Öyle bir kayma olsaydı... En çok manipüle edilmiş ankette dahi CHP yüzde 30'un altında kalmazdı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA