Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

'Gezi' ve halkın algısı

Araştırma şirketi KONDA, Gezi olayları hakkında bir rapor yayınladı. Raporun en ilginç yanı, farklı tarihlerde yapılan kamuoyu yoklamalarının, farklı sonuçlar vermesinin yanı sıra... Türkiye'deki büyük öbekleşmeyi (ki başka bir açıdan kutuplaşma deniyor) ortaya koyması.
Soru şöyle: "Gezi Parkı olaylarıyla ilgili görüşünüzü en iyi hangisi açıklıyor?"
Temmuz 2013'te ankete katılanlar, bu soruya yüzde 43 oranında, "Eylemciler demokratik bir şekilde hak ve özgürlük talebinde bulundular" cevabı veriyor.
Ankete katılanların yüzde 57'sinin fikri ise şöyle: "Bütün bu olaylar Türkiye'ye karşı bir oyundur, eylemciler provokasyona geldi."
Aynı soru Eylül 2013'te tekrar soruluyor. Toplumun algısında 5 puanlık bir oynama olmuştur: "Demokratik talep" diyenler yüzde 38'e düşerken, "Provokasyon" diyenler yüzde 62'ye çıkıyor.
Bitmedi... 17 Aralık operasyonunun ve yolsuzluk iddialarının gündeme oturduğu bir dönemde (Ocak 2014) soruşturma tekrarlanıyor.
O da ne? Temmuz 2014'teki oranlara geri dönülmüş; "demokratik hak" diyenler yüzde 42, "provokasyon" diyenler yüzde 58 olmuş.
Veriler, toplumsal bir mesele ortaya çıktığında, nüfusun büyük bölümünün, olumlu veya olumsuz bir fikir oluşturduğunu... Ve bu fikri değiştirmediğini gösteriyor.
Demek ki "algı yönetimi" yapacak olanların, daha olay tazeyken, hatta henüz sürerken müdahale etmeleri gerek. Geç kaldıklarında büyük kitlenin algısını değiştirmek neredeyse imkânsız.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA