Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Kürdistan ne olacak?

Washington'daki düşünce kuruluşu Ortadoğu Enstitüsü'nün Türkiye Programı Direktörü Gönül Tol ise 'radikal. com.tr'deki yazısında Kuzey Irak'ta kurulmaya çalışılan Bağımsız Kürdistan'ı şöyle değerlendiriyor: "Türkiye, güneyinde bir Kürdistan gerçeğiyle yaşamak fikrini kabullenmiş görünüyor. Hatta ondan faydalanabileceğini bile düşünüyor. Türkiye Kürdistan petrolünün dünyaya açıldığı kapı haline geldi. (...) Ayrıca istikrarlı bir Kürdistan, Türkiye ile Irak'ın kaosu arasında bir tampon görevi görebilir.
İsrail de bağımsız Kürdistan'ı destekliyor. (...) Netanyahu IŞİD'in böldüğü Irak'tan, bağımsız bir Kürt devleti çıkmasına destek veriyor.
ABD Kongresi'nde de Kürtlerin bağımsızlığına destek arttı. Cumhuriyetçi ve Demokratlardan oluşan bir grup Irak'ın zaten fiili olarak bölündüğünü, bağımsız bir Kürdistan'ın radikal cihatçı gruplara karşı daha etkili savaşacağını savunuyor.
Ne var ki Obama yönetimi Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasından yana. Ancak güçlü bir merkezi Bağdat yönetiminin IŞİD'in ilerlemesini engelleyebileceğine inanıyor. Bu nedenle bir yandan Maliki'ye silah yardımını hızlandırırken diğer yandan Kürtleri Irak'ın içinde kalmaya ikna etmeye çalışıyor."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA