Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Anti-emperyalizm: Soldan İslamcılığa

Genel hatlarıyla ifade edersek, "anti-emperyalizm", yani "emperyalizme karşı mücadele" sosyalist solun doğuşunda yoktu.
Marx, devrimin, kapitalizmin en çok geliştiği ülkelerde (mesela İngiltere'de) olacağını düşünüyordu. Sermaye sahipleri ile işçiler öylesine kutuplaşacaktı ki... Neticede toplumun büyük çoğunluğunu oluşturan işçiler, devrim yaparak yönetimi ele geçireceklerdi. Bunun sonucu olarak dünyayı sömüren emperyalizm de kendiliğinden sona erecekti Ancak olaylar başka türlü gelişti:
Devrim Rusya'da oldu. Acaba sırada komünistlerin güçlü olduğu Almanya mı vardı? Eğer Almanya düşerse, sıra İngiltere'ye gelebilirdi.
Ama olmadı.
Devrim Rusya ile sınırlı kaldı. Ancak sistem değiştirdiği ve tehlike oluşturduğu için Rusya, Batı âleminden soyutlanmış, tek başına kalmıştı.
Bunun üzerine Rusya ve sosyalistler, ezilen- sömürülenbağımlı ülkelere yüzlerini döndü. Oralardaki milliyetçi ideolojiyle donanmış bağımsızlık hareketlerini desteklemeye başladı.

Hayat tarzı

Evet bildiniz: Türkiye de bunlardan biriydi. Rusya'nın yardımı olmasaydı Kurtuluş Savaşı kazanılamazdı.
Bugün artık sol, etkinliğini yitirmiş durumda. Yapısal şartlar değişmeden, eski şaşaalı günlerine dönmesi mümkün değil. "Sınıfsal farklara" atıfta bulunan politikalar gözden düştü, onların yerini "kimlik" politikaları aldı.
Kimlik politikaları da aynı kimliği taşıyan herkese, mesela hem zengine, hem de fakire hitap edebilmek için "popülist" olmak zorunda.
Bu dönemde antiemperyalizm bayrağını İslamcılar taşıyor. (Tabii çeşit çeşit İslamcılık var. Din üzerinden sosyal -siyasal hareketler geliştiren çok sayıda aktör olduğundan, belli bir kesimden söz ediyoruz.) 19'uncu yüzyıldan beri din üzerinden anti- emperyalizm yapan İslamcılar, Ortadoğu bağlamında esas olarak ABD'yi hedef alıyor.
Amerikalı gazeteci James Foley'nin, IŞİD tarafından kafası kesilerek katledilmesi karşısında Türkiye'deki birçok İslamcı kayıtsız kaldıysa... Bunun tek sebebi "Müslüman kardeşliği" olmasa gerek. Bence işin içinde sözünü ettiğim "yeni anti-emperyalizm" de var.
Mesela Kemalizm "ulusun bağımsızlığına" vurgu yapardı. İslamcıların arzusu ise "ümmetin bağımsızlığı."
Solcular emperyalizm karşıtlığını "sermaye" üzerinden yürütürdü. İslamcılar ise aynısını "hayat tarzı" üzerinden yapıyor.
Bugünlük bu kadar. Tartışmaya önümüzdeki günlerde devam ederiz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA