Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Dedelerimizin izlediği filmler

İstanbul Şehir Üniversitesi; İstanbul Modern ve Hollanda Film Müzesi işbirliğiyle 10 Ekim Cuma günü çok hoş bir etkinlik düzenliyor: "Osmanlı'dan Sinema Manzaraları."
İstanbul Modern'in sinema salonunda saat 10.30'da başlayıp 17.00'ye kadar sürecek etkinlik, amiyane tabirle laftan ibaret değil: Yüz yıl önceki filmler de gösterilecek! Sadece sinemaya değil, tarihe meraklı olanların da izlemesi gereken bir olay bu...
Örneğin saat 11.00'deki seansta "Sultan Reşad'ın Balkan Seyahati" (1911) ya da "Trablusgarp Savaşı" (1912) gibi filmler var. 14.00 ve 15.00'teki 45 dakikalık seanslarda başka filmler de gösterilecek. Eminim konunun uzmanları bile bazılarını görmemiştir.
Osmanlı deyince, etkinlikteki filmlerin "sessiz" olacağını da tahmin etmişsinizdir. (İlk sesli film 1927'de çekilmişti.)
Eskiden sessiz filmler gösterilirken, salonun köşesine yerleştirilen bir piyano ile eşlik edilirmiş. Aynısı bugün de yapılıyor: Çiğdem Borucu Erdoğan piyano, Güniz Alkoç kanun, Nurcan Betül Arısoy ise daire (def) ile filmlere müzik 'katacak.'
Bu etkinlik tarih ağırlıklı... Umarım önümüzdeki yıllarda, yeni çekilmiş sessiz filmlerin yer alacağı bir festival de düzenlenir.
Not: Hazır İstanbul Modern'e gitmişken sinemamızın seyirciyle ilişkisini ortaya koyan "Yüzyıllık Aşk" sergisini de izlemenizi öneririm. Bize bizi anlatıyor!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA