Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Sermaye ve koalisyon

TÜSİAD heyetinin, koalisyon hükümeti kurulması için Ankara'da parti ziyaretleri yapmasını bazı arkadaşlar anlayamadı. Soruyorlar: "Hani kapitalist istikrar isterdi? Koalisyon hükümeti istikrar getirebilir mi ki?"
Ayşe Buğra
ve Osman Savaşkan'ın kaleme aldığı, "Türkiye'de Yeni Kapital" (İletişim, 2014) başlıklı kitabı okuyana kadar ben de öyle düşünüyordum.
Sermaye sahipleri ve örgütleriyle yapılmış derinlikli görüşmelere dayanan kitabın temel tezi kabaca şöyle:
Büyümek isteyen sermaye (ki ağırlıklı olarak yereldir ve yeşildir) güçlü hükümetin piyasalara -tabii ki kendi lehinemüdahale etmesini arzuluyor. Böylece sermayenin miktarı ve birikim hızı artacaktır.
Küresel oyuncuya dönüşmüş olan büyük sermaye ise güçlü hükümetin piyasalara keyfi müdahalesini sınırlandıran Avrupa Birliği kurum ve kurallarından yana...
Yani istikrarın anlamı, sermaye çeşidine göre değişiyor: Biri, "İstikrar, Hükümetin beni kollamasıdır" derken, diğeri "İstikrar, Hükümetin benim işime karışmamasıdır" demekte.
Ankara'da olanlara bu açıdan bakmayı deneyin. Zihniniz açılacaktır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA