Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Baldur'un çocukları

En dandik derslerden biri sayılırdı, hani beden eğitimi, müzik, resim-iş, diş koruma falan gibi. Çünkü 10 numara, yani tam not garantiydi.
Niçin mi garantiydi? "Her Türk doğuştan askerdi" de onun için!
Milli Güvenlik dersi...
Eskiden "askerlik dersi" derlermiş, erkek öğrenciler askerlik öğrenirken kızlara da biçki-dikiş kursu verilirmiş. Sonraları, "Harbiye Nezareti"ni "Milli Savunma Bakanlığı" yaptıkları gibi bu dersin adını da "Milli Güvenlik" yapmışlar. Kızları da katmışlar.
Bu terimi bir tek Allah'ın kulunun ağzından duymadım, yalnızca karnelerde gördüm, hocası da öğrencisi de "askerlik dersi" deyip geçerdi.
Eskiden yaz tatillerinde çocukları bir de askeri kampa gönderirlermiş, sıvı soğutmalı makineli tüfeğin kızgın namlusuna işemeyi falan öğretirlermiş, biz bunu yaşamadık, cumhuriyet rejimi ne de olsa yumuşamıştı...
En yakın garnizondan bir subay verirdi bu dersi, bizim bir albayımız vardı (sınıfta taklidini yapardım ama adını unuttum, hatırlasam da yazmam), kendisi yetişemediği zaman da yerine emrindeki asteğmenlerden birini gönderirdi. Ders de genellikle o yıl Galatasaray'ın şampiyonluk şansının tartışmasıyla geçerdi tabii.
Tövbe, hocamızın bir zamanlar Paris'e bile gitmişliği var, eh biz de Galatasaray talebesiyiz ya, "Notre-Dame'ın Kamburu Kilisesi'ni" anlatırdı.
Daha sonra hocanın görevlerinden biri de "çıkıntılık yapan çocukları ve hatta lisenin öğretim kadrosunu bile fişlemek" olmuş, öyle diyorlar.
Milli Güvenlik dersinden "nae bae cae silahları" aklımda... NBC... Nükleer ve biyolojik silahlar... Fakat ne hikmetse "ne be ce" değil de "nae bae cae" şeklinde telaffuz edilir. Cahil erat kameriyeye "kamelya", parkaya da "parke" der.
Ha, bir de "kaçma ve kurtulma" dersi. Her Türk, düşmana esir düştüğü zaman kaçıp kurtulmak (yani Cenevre Antlaşması'nı çiğnemek) ve en yakın Türk birliğine "intikal etmekle" yükümlüymüş.
Başka da bir şey hatırlamıyorum bu dersten.
Şimdi kaldırılmış!
Evet, tıpkı 19 Mayıs kutlamalarında sivil öğrencilerin asker töreni yapmalarından vazgeçildiği gibi, liselerdeki Milli Güvenlik dersi de kaldırılmış.
Böylece, Avrupa Birliği ilkelerine ve kurallarına ters düşen bir uygulama daha tarihe karışıyor. Eh, Nae Bae Cae silahlarını da çocuklar askere gittikleri zaman eğitim anfisindeki panolardan öğrenirler artık.
Benim merak ettiğim, şimdi basının hangi postalcı yazarı nasıl şarlayacak... "Bunlar orduyu da dağıtmak istiyorlar" diye nasıl utanmadan yalan söyleyecek...
Az kalsın unutuyordum, konuyla doğrudan ilgili değil ama dolaylı olarak ilgili:
Baldur von Schirach, 1937 yılının ocak ayında resmi bir ziyaret için Türkiye'ye gelmiş, Atatürk'le bile görüşmüş yahu! Bilmiyordum, yeni öğrendim. Öğrenmenin yaşı yok.
Baldur von Schirach, "Hitler Gençlik Örgütü"nün (Hitlerjugend) başkanı. Savaştan sonra Nürnberg mahkemesinde 20 sene yemiş, Spandau'da yatmıştı...
Ne alakası var, diyeceksiniz. Çok alakası var efendim, çok alakası var. Alakası haddinden fazla.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA