Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Demek ki yapılamıyor

Çok gürültü koparan Çamlıca Camii projesi açıklandı. Beğenilmedi.
Camiyi "Tayyip yaptırdığı" için beğenmeyen kaşarlı muhalifler, Sinan mezarından çıkıp gelse de yeni bir cami yapsa onu da beğenmeyeceklerdir.
Bir de "estetik itirazlar" var tabii.
Bu caminin de, hep karşımıza çıktığı gibi "klasik Osmanlı cami mimarisinin kopyası ya da yeniden üretimi" olduğu söyleniyor. Sultanahmet Camii'nin bir benzeri. ("Kadın mimarın çizdiği camide namaz kılmam" diyen yobazlar konumuzun dışındadır.)
Evet, öyle.
Demek ki başka türlüsü üretilemiyor.
Cumhuriyet mimarlarını bu konuda hep eleştirdik ama çıkmıyor işte onlardan yeni bir şey...
Belki de "çıkamayacağı" içindir.
Müzikte de böyledir bu. Türk Sanat Musikisi olarak dinlediğiniz yeni besteler, Osmanlı müziğinin ikinci sınıf taklitleridir. Bu müzik daha üst düzeyde yeniden üretilememektedir.
Çünkü sanat eserini yalnız sanatçı değil, çağı da yaratır. Niçin bir Shakespeare, Birinci Elizabeth döneminde çıkmıştır da bir daha çıkmamıştır? Bugün niçin Avrupa romanı nal toplamaktadır da ilginç ve önemli yazarlar hep Kolombiya, Japonya, Çin gibi ülkelerden çıkmaktadır?
İslam uygarlığı "kendi rönesansını" bir yapabilse, siz o zaman seyredin yeni camileri...
Bu arada, bana Batı dünyasında son iki yüz yılda yapılmış yeni ve özgün bir katedral göstersenize!
Bir tek Gaudi var, o da deliydi. Çizdiği kilisenin inşaatı da yüz otuz yıldır bitirilemedi ve daha bir yüz otuz yıl da biteceği yok gibi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA