Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Vodafone İnönü

Beşiktaş'ın stadı yıkılıyor ve yeniden yapılıyor, biliyorsunuz. Beşiktaş bu stadyumda inşallah "seyircili" maçlar da oynayacak.
Bu stadın adı, İnönü Stadı.
Atatürk'ün Fenerbahçeli sayılması gibi İnönü de hasta Beşiktaşlı mıydı? Ona "Kartal İsmet" diyebilir miyiz?
Hayır, futbolla ilgilenmezdi. Briç ve poker gibi masa sporlarına, bir de viyolonsele düşkündü. (Kendisiyle anlaştığımız tek konu da galiba budur, bendeniz de piyano ve viyolonsel severim.)
İktidarının son yıllarında Taksim Topçu Kışlası yıkıldı, yerine "İnönü Gezisi" yapıldı, Dolmabahçe Sarayı'nın ahırları da yıkıldı, yerine "İnönü Stadı" yapıldı.
Saray ahırlarını Avusturyalılar Viyana'da kültür merkezi ve müze yaparlar, biz yıkarız.
Yıkılmış sarayı da Almanlar yeniden yerine koyarlar (geçen hafta Berlin'deydim, inşaat başlamış, temelini atmışlar), biz bir kışlayı olsun yerine koymamak için arbede çıkarır, otomobilleri ve bankaları yakarız.
Demokrat Parti iktidarı İnönü adını kaldırdı, park "Taksim Gezisi", stadyum da "Mithat Paşa Stadı" oldu.
CHP taraftarları, bu arada rahmetli babam, kendi aralarında her ikisine de İnönü demeyi sürdürdüler tabii. Fakat halk arasında genellikle "Dolmabahçe Stadı" olarak geçerdi. Doğru tavır da buydu.
Sonra stada yeniden resmi olarak İnönü ismi verildi.
İnönü futbol meraklısı olduğu için değil, seçilmiş iktidarlara uyuzluk olsun diye.
Şimdi "sponsor modası" var, onu da biliyorsunuz.
Spiker çocuğa emir vermişler, yerli yersiz ille de her seferinde takımın adını sponsoruyla birlikte söylüyor: "Medikal Park Antalyaspor santra yaptı... Kardemir Demir Çelik Karabükspor sağdan ilerliyor... Sanica Boru Elazığspor oyuncu değiştirecek..."
Maçın başında sonunda birkaç kere söyle geç... Her seferinde tekrarlayınca yorucu, sıkıcı ve sakil oluyor.
Şimdi de yeni stadın yapımına Vodafone parayı bastırmış, toplam 145 milyon dolar, on beş yıl boyunca stada Vodafone denilecekmiş.
Yalnız stadın tamamının adını değil, tribünlerin isim hakkını da satacaklarmış: Okey prezervatifleri açık tribünü... Taksim çapulcuları kapalı tribünü... Cumhuriyet Halk Partisi numaralı tribünü, gibi...
Ben Fatih Terim'in yerinde olsam, milli takımdan alacağım birkaç milyonu bastırır, kendime bir "Fatih Terim tribünü" kiralarım oradan... Niçin olmasın? Parasıyla değil mi?
Peki İnönü ne olacak?
"Vodafone İnönü" ismiyle mi karşılaşacağız?
Yarın birileri çıkıp "Cumhuriyet sucukları Atatürk stadı" yaparsa yakışık alacak mıdır?
Haa, demek ki bu tür yerlere devlet büyüklerinin adını vermeyeceksin, devirler değiştikçe sorun çıkabiliyor.
Fenerli kardeşlerimiz de, özellikle gayrimüslim Fener taraftarları da, tek parti diktasının ve Milli Şef'in has adamı, Varlık Vergisi'nin babası Şükrü Saracoğlu'nun adını taşıyan stada giderken bir düşünsünler...
Ben Almanya'da hiç "Joachim Von Ribbentrop Stadyumu" görmedim de...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA