Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Gayrımenkul devrimi

Hükümet devrim niteliğinde bir uygulamayla, bir zamanlar el konulmuş olan "azınlık mülklerini" Ermeni ve Rum cemaatlerine iade ediyor, herhalde kulağınıza çalınmıştır.
Bu el koyma olayı, Lozan Antlaşması'na aykırıydı. Türk hükümetlerinin böyle bir hakkı yoktu. Heybeliada Ruhban Okulu'nu da kapatmaya hakkı yoktu, Kıbrıs bahanesiyle kapattı (çünkü Başpiskopos Makarios oradan mezundu.)
Lozan çiğnenecekse onu da biz çiğneriz ağabey!
Azınlık mülklerinden 1.542'si sahipleri tarafından geri istenmiş, bunlardan şimdilik 253'ü geri verilmiş. Sırada değerlendirilmeyi bekleyen 460 başvuru varmış. Yavaş yavaş da olsa bu iş birkaç seneye kadar bitecek. (Bu rakamlar yedi ay öncesine ait, o zamandan bu zamana değişmiş de olabilir.)
Şimdi geliyoruz bir başka azınlığa... Aleviler de dergâhlarını istiyorlar!
Bunlara el konulmuş, kimisi müze yapılmış, bazıları camiye çevirilmiş. (Oysa Hıristiyanlar ola ki camiyi kiliseye çevirmeye kalksalar kıyamet kopar. Nafplion'da gözümle gördüm, Osmanlı camiini sinema yapmışlardı, ama oralara gücümüz yetmiyor...)
Toplam 145 tekke, 18 dergâh, 2 külliye, 3 zaviye, 1 kalenderhane, 1 çilehane, 1 kadirhane, 1 hamam. (Hamamdan ne istediniz yahu?)
Bunlara niçin el konulmuş?
"Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması Kanunu'na" yani Atatürk devrimlerinden birine ters düştüğü için.
Aleviler, yasanın değiştirilmesini, mülklerinin iadesini istiyorlar.
Tekkelerden bazılarını taa İkinci Mahmut kapatmış, onun da hesabını soruyorlar cumhuriyet yönetiminden. (Hani Osmanlı tarihe karışmıştı?)
Bunları kimden istiyorlar? Genellikle destekledikleri CHP'den mi?
Yok canım, hani şu Fethullah Hocaefendi Hazretleri'nin "ölmesi için" müritlerini bedduaya davet ettiği ve yeterince beddua etmedikleri için de kızdığı "uzun adamdan" istiyorlar. (Hocanın nefesi kuvvetsiz çıkmış, başbakan yaşıyor.)
İşi gelecekteki bir CHP hükümetine bırakmıyorlar yani. Belki de asla böyle bir şey olmayacağını bilecek kadar gerçekçi adamlar.
Allah Allah, Aleviler Atatürkçü değiller miydi? Onları "Sünni baskısından koruyacak" CHP'yi tutmuyorlar mıydı? Hatta bu yüzden, CHP'nin tek parti yönetiminde, Dersim mağaralarında fare zehiriyle öldürülmelerini bile kabullenmemişler miydi?
O zaman ne iştir bu "Atatürk devrimlerinden birine karşı çıkmak" ve bu konuda da Sünni politikacılardan destek beklemek?
İşin içinde "gayrımenkul" olunca devrim mevrim kalmıyor mu?
Atatürkçü müsün değil misin hemşerim? Öyleysen, tekke, zaviye ve dergâhların yeniden açılmasını isteyemezsin. Öyle değilsen de, işine gelince Atatürkçü gibi yapmaya hakkın yoktur.
Yok yok, bendeniz yanlış anlamışım, dergâhları geri isteyenler bizim Aleviler değilmiş, İngiltere'deki BAF'mış, Britanya Alevi Federasyonu!...
"Bizimkilerden" en kısa zamanda bir görüş açıklaması bekleriz, bu konuda ne düşünüyorlar? Bakalım Atatürk'e bağlılar mı değiller mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA