Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Ermeni köyünde komünizm

Ortalık mayna oldu, toz duman yatıştı da hatırladık, Dersim'in Ovacık ilçesinin belediyesini...
Ovacık'ın Kürtçe'sini bilmiyorum, eskiden orası Pulur köyüymüş... Pulur, Ermenice "tepe, höyük" anlamına geliyor. Dersim'i Tunceli yaptıkları gibi Pulur'u da Ovacık yapmışlar.
Tabii kesile kesile oralarda pek Ermeni de kalmamış artık...
Bu ilçe, altı aydır komünizmle idare ediliyor.
Yok, kaymakam herhalde komünist değildir de, belediye reisi komünist. Biz de yerel yönetimden sözediyoruz.
Geçtiğimiz mart ayında yapılan belediye seçimini, TKP adayı Mehmet Fatih Maçoğlu Yoldaş kazanmıştı...
Bu arada amigo basından, oranın da tıpkı Karadeniz kasabalarımız gibi "şirin bir ilçe" olduğunu öğrendik. Anadolu'da şirin olmayan ilçe kalmamış. Bir de cumhuriyet yönetimine laf ederler... Her yeri şirinleştiriyor işte, daha ne?
Ve de sorduk, bu şirin ilçemizde altı aydır ne gibi komünistlikler yapılmıştır?
Öyle ya, Maçoğlu Yoldaş herhalde o mevkiye koltuk doldurmaya gelmedi...
Örneğin, Belediyeler Kanunu'na aykırı olarak belediyeyi yöneteceği söylenen yasa dışı "devrimci halk meclisleri" kuruldu mu? Kurulduysa ne gibi eylemler yaptı?
Mülkiyette herhangi bir yapı değişikliği gözlendi mi? Hangi tarlalar, hangi mezralar kamu yönetimine geçti?
Maçoğlu Yoldaş, "herhangi bir söz vermedik" demişti, halk da bunlara "yalan söylemeyin, adam kayırmayın yeter" demiş. Yani belediyede AKP ya da MHP'li elemanlar mı vardır?
TKP'nin bu yıl Küba'ya göndereceği öğrenciler Ovacık gençleri arasından seçildi mi? ("Pediatri" okumalarını tavsiye ederiz, Küba'nın çocuk doktorluğu meşhurdur, Ernesto da bir çocuk doktoruydu... Fakat eski tüfeklere bakmak için arada birkaçının "gerontoloji" öğrenmesi de şarttır.) Ücretsiz olacağı vaadedilen Ovacık toplu taşıma araçlarında açık ve zarar kaç lirayı bulmuştur, bu açık nereden karşılanacaktır?
Hatırlanacağı üzere Ovacık halkı "en büyük devrimci" olarak İbrahim Kaypakkaya'yı tanıyordu ve TKP'ye oy veren seçmenler arasında Karl Marx adını hayatında hiç duymamış olan vatandaşlar vardı... Bazıları da "Lenin'i pek duymadıklarını" söylüyorlardı... Bunlara eğitim verildi mi?
Bugün Sovyetler Birliği'nin sapasağlam ayakta olduğunu sanan Ovacıklı vatandaşlara son çeyrek yüzyıllık dünya tarihi anlatıldı mı? "Ovacık'a komünizmi getiremeyiz ama..." diyen yöneticiler hiç olmazsa bu eğitim çalışmalarına girişebilirlerdi.
Evet, ne durumda Ovacık?
Kişi başına düşen Ovacık gelirinde artış falan var mı? Üretimde gelişme gözleniyor mu? Gelir dağılımında bir iyileşme sağlandı mı?
Yoksa bunun için gene pis kapitalistlerin yardımına mı ihtiyaç var?
Postalcı basının alt kadrolarında yer alan bazı genç komünistler çok heyecanlanmışlar, "bu deneyi yakından izlemek gerek" yazmışlardı...
Niçin izlemiyorsun anam babam? Sizler haber getireceksiniz ki bizler de yorum yapalım. Sizde "fikr-i takip" yok mu evladım? Yoksa bunu da karşıdevrimcilerden mi bekliyorsunuz?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA